Der bliver færre praktikpladser til erhvervsskoleeleverne

Stik imod regeringens ambitioner falder antallet af praktikpladser til landets erhvervsskoleelever.

I alt står 13.200 elever uden en ordinær praktikplads. (© DR)

På trods af at erhvervsliv og politikere har givet hinanden håndslag på at skabe flere praktikpladser for landets erhvervsskoleelever, har næsten 2.600 færre fået en praktikplads i en virksomhed eller hos det offentlige det seneste år, end det var tilfældet året før.

Nedgangen svarer til et fald i antallet af ordinære praktikpladser på cirka syv procent.

Det viser en analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd på baggrund af tal fra Undervisningsministeriet fra juli 2013 til juli 2014.

Elever anklager virksomheder

Ifølge senioranalytiker Mie Dalskov viser tallene, at det ikke er lykkedes at komme problemet med manglende praktikpladser til livs.

- Det er dybt problematisk, at virksomhederne ikke opretter flere pladser, siger hun.

Erhvervsskoleelevernes Organisation retter også skytset mod virksomhederne, som de anklager for ikke at leve op til deres ansvar i forhold til at ansætte lærlinge.

- Det er virksomhederne, der har ansvaret for at oplære os, og alle undersøgelser viser, at det er en god investering at have en lærling, alligevel tør de ikke investere i os, siger formand Morten Ryom.

DA: Vi tager ansvar

Men erhvervslivet afviser at have svigtet sit ansvar.

- Vi løfter et stort ansvar, og der er rigtig mange elever, der er ude i praktik i virksomheder lige nu, siger chefkonsulent i Dansk Arbejdsgiverforening Simon Neergaard-Holm.

Han har to forklaringer på, hvorfor virksomhederne ikke opretter flere praktikpladser.

- Forklaringen er først og fremmest, at virksomhederne har haft nedgang rent økonomisk. Det gør, at de har holdt igen med at ansætte elever, siger Simon Neergaard-Holm.

Lavt niveau

Han peger også på, at mange af ansøgerne ikke lever op til det niveau, virksomhederne forventer.

Et problem, der ifølge Simon Neergaard-Holm vil blive løst af erhvervsskolereformen, som blandt andet stiller krav til elevernes evner i dansk og matematik.

I alt står 13.200 elever uden en ordinær praktikplads.

Det er det højeste niveau i ti år, men en stor del af dem, der ikke har en ordinær praktikplads, er i skolepraktik, så eleven er garanteret at kunne gøre sin uddannelse færdig - uden hjælp fra en virksomhed eller det offentlige.

Facebook
Twitter