Der er kommet flere kvinder i erhvervslivets bestyrelser

Det viser en ny undersøgelse fra Dansk Industri.

Forskningschef i Dansk Industri, Charlotte Rønhof er glad for fremgangen for andelen af kvinder i de børsnoterede selskaber. (Foto: Linda Kastrup © Scanpix)

Andelen af kvinder i danske børsnoterede virksomheders bestyrelser er steget gennem de seneste tre år.

Det viser en ny undersøgelse fra Dansk Industri, som er lavet på baggrund af tal fra Erhvervsstyrelsen.

Siden en ny lov på området trådte i kraft i 2013, er andelen af kvinder i bestyrelser for de 156 omfattede børsnoterede virksomheder steget fra 10 procent til 17,4.

Underdirektør i Dansk Industri, Charlotte Rønhof, ser positivt på udviklingen:

- Det går rigtigt godt fremad, siger Charlotte Rønhof og fortsætter:

- Siden vi fik dansk lovgivning i 2013, så er der sket en positiv udvikling. Man kan jo altid ønske sig, at det går hurtigere, men det går faktisk rigtigt godt med at få flere kvinder ind i det danske erhvervsliv, siger hun.

Stadig skæv fordeling

Professor på Institut for Økonomi ved Aarhus Universitet Nina Smith har også set Dansk Industris analyse, og hun ser også en fremgang, men at det fortsat er meget skævt fordelt.

- Det er en succes, at vi har fået mere fokus på kvindelige talenter, men det flytter ikke noget fra den ene dag til den anden, siger Nina Schmidt.

Ifølge hende bør politikerne overveje øremærket barsel til mænd, hvis man ønsker, at udviklingen skal gå hurtigere. Hvis mændene tager en større del af barslen, så vil kulturen omkring kvinder i erhvervslivet nemlig ændre sig, siger hun.

- Her har man et instrument, som virkelig vil betyde noget i de små familier, og som vil påvirke kvindens karriere derefter. Og der har Danmark altså en lovgivning, der virkelig understøtter et traditionelt kønsstereotypisk familieliv, hvor kvinder tager det meste af barselsorloven, siger Nina Schmidt.

Enhedslisten: Lad bare champagnepropper blive på lidt endnu

At der kommer flere kvinder ind i erhvervslivets bestyrelser er kun godt, mener Enhedslisten også, men for dem, er der fortsat langt, før der er noget at fejre.

- Champagnepropperne lader vi lige sidde lidt endnu. Der skal vi nærme os en ”fifty fifty”-fordeling. Det er godt, at det går fremad, men der er meget arbejde foran os, siger ligestillingsordfører Pernille Skipper

Derfor mener de fortsat vejen frem er at indføre øremærket barsel.

- Jeg synes, vi skal sørge for lige rettigheder på barselsområdet for at skabe ligeløn og bedre muligheder for, at kvinder bliver en større andel af de børsnoterede selskaber, siger hun.

Minister: Ligestilling handler ikke kun om 50 procent af hvert køn

Samme syn deler ligestillingsminister Karen Ellemann ikke.

- Ligestilling for mig handler altså ikke om, at der er 50% af hvert køn. For mig handler det om, at vi har lige muligheder i Danmark, siger hun.

Derfor har ligestillingsminister Karen Ellemann heller ingen planer om mere øremærket barsel til mænd. Det er ikke den vej man politisk skal sikre flere kvinder i bestyrelser i fremtiden.

- Diskussionerne skal tages derhjemme og i bestyrelserne. De skal ikke styres med politiske kvoter, siger hun.

Regeringen vil evaluere loven om kønssammensætning i virksomhederne til efteråret.

FacebookTwitter