'Der er sandt for dyden forskel på, om en ny regering bliver bragt til magten af Radikale Venstre eller Dansk Folkeparti'

Radikales nye krav til Mette Frederiksen gør DF-formand ængstelig.

"Vi stiller det her krav, fordi det er helt afgørende, at en ny regering vil løse integrationsproblemerne i stedet for at sætte integrationen i stå," siger Radikale Venstres politiske leder Morten Østergaard. (Foto: NIELS AHLMANN OLESEN © Scanpix)

Det er langt fra første gang, at Radikale Venstre forsøger at sætte stolen for døren for S-formand Mette Frederiksen, når det kommer til udlændingepolitikken. Eller klimapolitikken. Eller uddannelsespolitikken.

Men i dagens udgave af Berlingske toner partiets politiske leder, Morten Østergaard, atter frem og stiller krav om opgør med det såkaldte paradigmeskifte i udlændingepolitikken til gengæld for støtten fra hans mandater efter et folketingsvalg.

- Vi stiller det her krav, fordi det er helt afgørende, at en ny regering vil løse integrationsproblemerne i stedet for at sætte integrationen i stå, siger han til DR Nyheder.

Derfor er det ikke nok, at hovederne på ministertaburetterne skiftes ud. De skal også sætte skub i en ny politik.

- Det kan godt være, at man ikke kan se forskel på Socialdemokratiet og Venstre, men der er sandt for dyden forskel på, om en ny regering bliver bragt til magten af Radikale Venstre eller Dansk Folkeparti.

'Så skal hun jo spørge Kristian Thulesen-Dahl'

Morten Østergaard siger dog, at han ikke gør sig nogen forventning om, at en ny regering kommer til at føre radikal politik fra A til Z. Heller ikke selvom han nu igen stiller krav.

I stedet handler det om, at der skal være enighed om, at der er nogle problemer, som skal løses. Både når det gælder integration, klima og uddannelse.

- Så må vi diskutere, hvad vi kan blive enige om at gøre i fællesskab. Men retningen skal man ikke tage fejl af. Den er vi garanten for, og den bliver ny, hvis vi får en ny regering – i hvert fald hvis Radikale Venstre skal bakke op.

Hvis Mette Frederiksen ikke er villig til at nå til enighed med De Radikale om dette, så siger Morten Østergaard, at han aktivt vil modarbejde hendes vej mod statsministerposten.

Også selvom det så betyder, at den nuværende politik, som han er så meget imod, kan fortsætte.

- Vi vil give Mette Frederiksen chancen for at lave en politisk aftale med os, om hvilken retning Danmark skal i de kommende år, så vi er enige om udlændingepolitikken, om uddannelsespolitikken, om miljø- og klimapolitikken og om den økonomiske politik, siger han.

- Kan vi det, så kan hun blive statsminister på vores mandater. Men vil hun videreføre Dansk Folkepartis politik, så skal hun jo spørge Kristian Thulesen-Dahl, om han vil hjælpe hende ind i Statsministeriet, for vi vil naturligvis ikke.

Udmelding gør DF ængstelige

Netop i Dansk Folkepartis lejr har man også bidt mærke i det nye krav fra Radikale Venstre.

Og ifølge partiformand Kristian Thulesen-Dahl vil Mette Frederiksen kunne låne et øre hos ham, hvis valgresultatet giver hende mulighed for at indtage Statsministeriet.

- Vi respekterer det folketing, som vælgerne sammensætter. Og hvis vælgerne vil have et regeringsskifte, så får de jo på et eller andet tidspunkt et regeringsskifte, og så vil vi ikke sætte os tilbage og undlade at søge indflydelse, forklarer han.

DF-formand Kristian Thulesen-Dahl (DF) er langt fra tilfreds med den opbakning, partiet nyder i seneste meningsmåling fra Epinion. (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

Alligevel bekymrer udmeldingen fra Radikale Venstre - og de øvrige partier i oppositionen - ham og gør Dansk Folkeparti "ængstelige".

- Vi aner jo ikke, hvordan mandaterne falder ud efter valget, og jeg må jo erkende for mit eget partis vedkommende, at vi ligger jo ikke så lunt i svinget, som vi tidligere har gjort, siger han.

- Så det der med, at vi bare kan mase de andre partier ud og holde fast i linjen, det bliver jo mere end tvivlsomt, hvis de meningsmålinger vi ser lige nu, bliver til virkelighed, siger han.

Facebook
Twitter