Derfor advarer seruminstituttet mod diskoteker, legelande og store forsamlinger

Mange mennesker, høj musik og alkohol øger smitterisikoen, fremgår det af et SSI-notat.

Nattelivet er et af de steder, der kaldes supersmitteevents. Her er der særlig risiko for smittespredning, da der ofte er mange mennesker samlet på lidt plads, høj musik og alkohol. (Foto: Uffe Weng © Scanpix)

De er blevet døbt "supersmitteevents".

Begrebet dækker over steder, hvor mange mennesker er samlet på ét sted, og hvor coronasmitten hurtigt kan nå at sprede sig fra bare et enkelt menneske til rigtig mange andre, der rører ved de samme håndtag eller indånder den samme luft.

I en ny risikovurdering slår Statens Serum Institut fast, at udendørs forlystelsesparker, diskoteker, spillesteder, natteliv, legelande og i det hele taget større forsamlinger udgør en særlig fare for, at Covid-19 pludselig kan blusse op.

Flere mennesker på det samme sted øger helt generelt risikoen for smittespredning, og den vokser med forsamlingens størrelse, selvom den også skal ses i forhold til området eller lokalets størrelse.

Men der er flere grunde til, at eksperterne er ekstra opmærksomme og anbefaler politikerne at holde igen med at åbne festivaler, motionsløb, sommerlande og så videre. Ophøjet stemning, tunge åndedræt og høj musik, der gør, at man må tale højt for at blive hørt, sender særlig mange dråber ud i luften - de dråber, som kan bære smitten.

1

Større forsamlinger

Store forsamlinger, som her ved Roskilde Dyrskue, har stor risiko for smittespredning mellem netværk. (Foto: Kasper palsnov © Scanpix)

SSI skriver, at det i store forsamlinger er vanskeligt at vurdere smitterisikoen, fordi der kan være forskellige aldersgrupper samlet og personer fra forskellige netværk sammen. Hvis disse - måske fremmede - mødes, kan de smitte personer i deres egne netværk efterfølgende. Og jo større en forsamling er - des større er risikoen for smittespredning, vurderes det.

Desuden mener de, at der er en sandsynlighed for, at mulighederne for god afstand bliver dårligere, og at flere vil røre ved de samme overflader som håndtag og så videre.

SSI lægger vægt på, at det er nemmere at begrænse smitten, hvis en forsamling sker inden for et netværk, for eksempel på en skole eller ved en vejfest, da der i så fald ikke vil være smitte, der føres rundt i landet på tværs af regioner.

2

Udendørs forlystelsesparker

Rutsjebanen Dæmonen i Tivoli, hvor folk sidder tæt, og der er garanti for skrig og høje hvin. (Foto: Linda Kastrup © Scanpix)

I en forlystelsespark vil der være mange mennesker til stede fra forskellige netværk og forskellige dele af Danmark, der kan sprede smitten til hinanden - og smitte personalet, der konstant er udsat for mange mennesker.

Der er forskel på, om der er tale om udendørs- eller indendørsområder, når det gælder risikoen for smittespredning netop ved udendørs forlystelsesparker.

Når det kommer til udendørsområder, så er der ofte knudepunkter som kø til attraktioner, bænke, toiletter, betaling og så videre, mens det kan være svært at overholde krav om fysisk afstand, når man befinder sig i en af forlystelserne.

For indendørsområder gælder det samtidig, at der er dårlige muligheder for udluftning.

SSI vurderer også, at det i forlystelser i bevægelse, som i en karrusel, er sværere at bedømme afstand, og at man i sin bevægelse indånder den luft, som andre udånder.

3

Diskoteker, spillesteder og natteliv

The Dubliner på Amager Torv i København er et af de slags steder, hvor folk drikker alkohol og derfor må formodes at få sværere ved at overholde afstandskravene. (Foto: Niels Christian Vilmann © Scanpix)

Fælles for diskoteker, spillesteder og natteliv er, at der ofte er mange mennesker samlet, og derfor er der de samme risikofaktorer forbundet med dem som ved de større forsamlinger.

Men derudover spiller alkohol en væsentlig rolle her. SSI vurderer nemlig, at alkoholpåvirkning mindsker sandsynligheden for, at man overholder kravene om afstand og hygiejne. Og så vil det være svært at holde berøringsflader rene og afsprittede - det kan fx være toiletter, dørhåndtag og i en bar.

Når musikken spiller, vil der også automatisk blive talt eller råbt højere, og så vil sandsynligheden for, at dråber spredes længere, være stor.

4

Legelande

I et indendørs legeland er det svært at overholde afstandskrav, og børn vil røre ved mange af de samme ting. (Foto: BJARKE ØRSTED © Scanpix)

Selvom et indendørs legeland virker uskyldigt, så er der flere faktorer, der udgør en smitterisiko på den slags steder.

I et indendørs legeland er der først og fremmest sandsynlighed for, at folk fra forskellige netværk fra forskellige dele af landet vil opholde sig. Det udgør en risiko for smitte. Samtidig kan man ikke forvente, at børn vil kunne holde afstand, når de leger.

Et legeland har desuden mange berøringsoverflader, som vil være svære at holde rene, og da mange vil røre de samme ting og steder, vil der være risiko for smittespredning.

Sidst nævner SSI, at der i et indendørs legeland er stillestående luft og at det kan være svært at lufte ud. Derfor forsvinder dråber ikke som ved eksempelvis leg udendørs.