Derfor Alternativet: 'Vi har en kæmpe krise - vi holder ikke af hinanden'

Alternativet skal fastholde fokus på at ændre den politiske kultur, lyder det fra flere medlemmer.

Jon Oppfeldt-Jackson fra Østerbro i København til Alternativets årsmøde på havnen i Odense.

Det er selve den politiske kultur, der skal ændres.

Sådan lyder det igen og igen, når Alternativets medlemmer skal forklare, hvorfor de er stukket af fra de gamle partier og har tilsluttet sig Uffe Elbæks tropper.

En af dem er Troels Frøkjær fra Holstebro:

- Jeg oplever en enorm begejstring her, og jeg oplever at virkelig mange danskere sukker efter en helt ny måde at snakke sammen på og drive politik på, siger freelancejournalisten, der tidligere har været medlem af SF:

Frokosten til Alternativets årsmøde i Odense var naturligvis vegansk.

- SF og Socialdemokratiet er nogle gamle dinosaurer, de gentager bare sig selv, fortsætter han.

Politisk leder Uffe Elbæk har tidligere identificeret tre kriser - klima-, system- og empatikrisen - som Alternativet skal holde fokus på. For Thomas Risum fra Østjylland er sidstnævnte krise den vigtigste.

- Vi har en kæmpe krise, vi holder ikke af hinanden. Det kan man så diskutere, om det er politik, eller hvad det er. Det synes jeg det er.

- Der er en masse mennesker, der peges fingre ad. Det handler blandt andet om kontanthjælpsmodtagere og dagpengemodtagere. Det vil vi gerne gøre op med. Vi skal sammen finde et nyt svar og bygge et nyt samfund op, siger Thomas Risum.

Mere aktivistiske end EL og SF

Et af Alternativets forsøg på at ændre den politiske kultur er forslaget om borgerdrevne beslutningsforslag. Alle partier på nær Socialdemokratiet og Venstre er med på ideen.

Ifølge forslaget skal 50.000 borgere ved deres underskrift have ret til at få deres forslag behandlet i Folketinget, men det er på kant med grundloven, mener Folketingets Lovsekretariat, og dermed er det fortsat usikkert, om forslaget overhovedet bliver til noget.

Den tidligere radikale minister Manu Sareen havde også fundet vej til Alternativets årsmøde.

Men det bør altid være nerven i Alternativet at forsøge at ændre den nuværende politiske kultur, mener Jon Oppfeldt-Jackson fra Østerbro i København.

- Alternativet skal fortsætte med at ændre den politiske kultur. Jeg synes, allerede man kan se, at andre støtter op omkring at gøre tingene på en anden måde, siger han.

Jon Oppfeldt-Jackson afviser, at Alternativet ligner Enhedslisten og SF:

- Alternativet kommer med en mere aktivistisk tilgang og med nye kræfter. Og det her med den fjerde sektor er måske en lidt ny tilgang til det, hvor nogle af de andre partier er mere traditionelle i deres tilgang til politik, siger han.