Derfor er ministerrokade endt, som den er: En er ideolog, en anden er god til slagsmål, mens den tredje er 'ydmyg partisoldat'

Mette Frederiksen får tre dygtige ministre. Men generelt er det en svækkelse af den socialdemokratiske regering, mener en politisk kommentator.

(© (DR Grafik/Søren Winther Nørbæk))

Det er tre måneder siden, vi sidst så en ministerrokade, men i dag måtte statsminister Mette Frederiksen (S) så til det igen.

For i går fortalte justitsminister Nick Hækkerup nemlig på Facebook, at han efter mere end 20 år i politik havde valgt at stoppe og derfor også forlod jobbet som minister.

Det betød, at stolen var ledig, og Mette Frederiksen skulle til at finde frem til dens arving. Det har hun så gjort, og posten går til Mattias Tesfaye (S), der tidligere har været udlændinge- og integrationsminister, mens hans hidtidige stol bliver overtaget af tidligere indenrigs- og boligminister Kaare Dybvad Bek (S).

Ind i billedet kommer også Christian Rabjerg Madsen (S), der indtil nu har været politisk ordfører. Han får sit første ministerjob, hvilket bliver som indenrigs- og boligminister.

Men hvorfor har Mette Frederiksen placeret dem, hvor hun har? Og skal man besidde nogle bestemte egenskaber for at komme i betragtning til de forskellige ministerposter?

Til det sidste spørgsmål må lyde et ja, og en af ministrene er for eksempel ikke særlig bange for slagsmål, hvilket ifølge artiklens ene analytiker er grunden til, at han er endt, hvor han er.

Det og lidt til kan du læse om her:

Det skader ikke med lidt humoristisk sans som justitsminister

- Der er virkelig en tendens til at fokusere på det, der skal i avisen i morgen, eller hvad en ordfører vil have svar på lige nu, siger Mattias Tesfaye, efter han er blevet udnævnt.- Derfor gælder det om at have det lange lys slået til og insistere på, at man ikke på stående fod kan svare på, hvad der er det rigtige at gøre, lyder det videre. (Foto: Philip Davali © Ritzau Scanpix)

Der er altid en møgsag af den ene eller anden art. Sådan beskriver politisk kommentator Hans Engell Justitsministeriet, hvor han også selv har siddet som minister.

- Det vigtigste i justitsministerposten er, at du har en meget stor arbejdskapacitet, er dødflittig og rolig. At du ikke går i panik, for det er et stort ministerområde, og der er altid møgsager af den ene eller anden art.

Og så skader det heller ikke med lidt humoristisk sans, for det er et ministerium, hvor man let kan miste humøret, fortæller Hans Engell.

- Så meget er der ikke at grine af, når det handler om politiet, domstole, kriminalforsorgen og fængsler.

Desuden er det vigtigt at finde en, der er driftsikker og en god kommunikatør, mener han.

- Det er ikke et ministerområde, hvor der er plads til ret mange fejl, og dem, der bliver begået af skiftende justitsministre, ender ofte meget dramatisk.

Det nikker politisk kommentator hos Altinget Erik Holstein genkendende til.

Valget af Mattias Tesfaye er nemlig oplagt, for Justitsministeriet er blevet et ideologisk ministerium, som skal tegne de overordnede linjer i regeringens politik.

- Mette Frederiksen vil jo gerne af med det image, som Socialdemokratiet havde i årtier, hvor de blev anklaget for at være bløde på retspolitikken. Tesfaye har vist, at han kan være kontant, men er velovervejet i sine valg og tænker sig altid om, siger Erik Holstein.

Mattias Tesfaye har været udlændinge- og integrationsminister siden 2019. Det var hans første ministerpost.

Nyvalgt minister er oplagt, fordi han ikke er bange for slagsmål

Kaare Dybvad Bek bliver ny udlændinge- og integrationsminister. (Foto: Martin Sylvest © Ritzau Scanpix)

Kaare Dybvad Bek er ifølge Hans Engell først og fremmest blevet valgt til posten som udlændinge- og integrationsminister, fordi han ikke er bange for at tage et slagsmål.

- Han er ikke bange for at tage opgør og diskussioner, og det er ikke kun på hans ministerområde, men også ideologisk i forhold til Socialdemokratiet og de borgerlige partier.

Og det er særlig vigtigt, fordi en stor del af Udlændinge- og integrationsministeriets sager har det med at ende i medierne.

- Der er rigtig mange sager. Så ministeren skal være en, der ikke er bange for at ryge ud i et politisk slagsmål og medieslagsmål. En, der er synlig og kan forsvare sine sager.

Og så har han generelt også klaret sin tidligere post som indenrigs- og boligminister glimrende, siger Hans Engell.

Ligesom Mattias Tesfaye er Kaare Dybvad også ideologisk socialdemokrat. Og Erik Holstein peger på, at det er en af Dybvads største styrker.

- Det er frem for alt hans evne til at se de lange linjer. At vide når vi strammer hér, så påvirker det samfundsudviklingen dér om ti-tyve år, siger Erik Holstein og fortsætter:

- Det er den der strategiske tilgang til udlændingepolitikken, som Dybvad har, der gør jobbet oplagt til ham.

Kaare Dybvad Bek har været minister siden 2019. Det var også hans første ministerpost, dengang som boligminister.

Rabjerg bliver belønnet for tro tjeneste som 'ydmyg partisoldat'

Christian Rabjerg Madsen efter Mette Frederiksens præsentation af de nye ministre. (Foto: Philip Davali © Philip Davali)

At Christian Rabjerg Madsen nu får sin første ministerpost, er et eksempel på, at det betaler sig at arbejde hårdt, lyder analysen fra Erik Holstein.

- Hvis en politisk ordfører gør det nogenlunde og klarer det fornuftigt, hvor han engang imellem skal være komiske Ali, så bliver han belønnet.

- Det er en tradition, at der falder en ministerpost af på et tidspunkt. Men dette er et enormt karrierespring, siger Holstein.

Chrsitian Rabjerg har ikke skrevet ideologiske bøger om samfundet på samme måde som Tesfaye og Dybvad har, og ifølge Erik Holstein er det heller ikke, fordi han har gjort det exceptionelt godt som politisk ordfører.

- Men han har taget ydmyge ordførerskaber. Han har tjent som en ydmyg partisoldat og taget de poster, han nu er blevet pålagt.

Hans Engell mener derimod, at Rabjerg har gjort det godt som politisk ordfører. Og de tre måneder i mediernes frontlinje, siden han tiltrådte den post i februar, har båret frugt.

- Det er hans første ministerpost, og det er selvfølgelig en påskønnelse af hans indsats som politisk ordfører.

- Han har sat sig godt ind i stoffet og har den politiske skarphed, der skal til.

Men står det til Erik Holstein, så er valget af Rabjerg et stort sats fra Mette Frederiksen.

- Der er jo selvfølgelig den svaghed, at den politiske ordfører ikke nødvendigvis er den, der er bedst egnet til at tage en ministerpost. Det er et sats at sætte en politisk ordfører ind der.

En streg i regningen for Mette Frederiksen

Ifølge Erik Holstein er altså det en svækkelse for Mette Frederiksen at miste Nick Hækkerup som justitsminister.

Indtil i går havde hun tre stærke ministre på de poster. Nu har hun to og et ubeskrevet blad, lyder det.

- Nu må vi se, hvordan det går med Rabjerg, og om han rent faktisk løfter opgaven. Men det er en streg i regningen for Mette Frederiksen. Hvis hun kunne lave det, der skete, om her, så havde hun gjort det, siger Erik Holstein.