Det bliver 'meget, meget sværere' for Radikale at pege på Mette Frederiksen, hvis ikke hun udskriver valg inden 4. oktober

De Radikale står fast på krav om meget snarligt valg.

Politisk leder Sofie Carsten Nielsen (R) holder pressemøde onsdag den 10. august 2022. (Foto: Bo Amstrup / Ritzau Scanpix © Ritzau Scanpix)

Lige nu kan De Radikale godt se sig selv pege på Mette Frederiksen (S) som statsminister efter et valg, selvom støttepartiet har erklæret, at det vælter regeringen, hvis ikke statsministeren udskriver valg inden Folketingets åbning 4. oktober.

Mette Frederiksen er faktisk det eneste bud på en statsministerkandidat lige nu, lyder det.

Men skulle statsministeren ignorere det ultimative radikale krav om valgudskrivelse, vil situationen ikke været helt den samme.

- Det er klart, at det bliver meget, meget sværere, og så må vi tage den diskussion på det tidspunkt, sagde De Radikales politiske leder, Sofie Carsten Nielsen, på et pressemøde tidligere i dag.

Men Sofie Carsten Nielsen "er overbevist om", at valget er udskrevet inden da.

Så let slap den radikale leder dog ikke ved pressemødet i forbindelse med partiets sommergruppemøde på Fanø.

'Tiden er kommet til et valg'

Det fremmødte pressekorps var meget interesseret i at vide, hvordan det hænger sammen, at De Radikale er klar til at pege på en statsminister, som partiet truer med at vælte.

Det er begrundet med tre ting, understregede Sofie Carsten Nielsen.

For det første mener hun, at et valg vil "rense luften". For det andet er det den socialdemokratiske etpartiregering, som De Radikale ikke længere har tillid til. Især efter Minkkommissionens kritik af regeringens håndtering af minksagen.

- Jeg synes, det har været for magtfuldkomment og centreret om sig selv, sagde Sofie Carsten Nielsen.

Og for det tredje, så er statsminister Mette Frederiksen indtil videre den eneste statsministerkandidat, der har luftet tanker om et regeringssamarbejde over midten. Derfor er hun også den eneste statsministerkandidat, De Radikale lige nu kan se for sig at pege på.

I har kaldt Mette Frederiksen magtfuldkommen og kritiseret hende i meget stærke vendinger. Hvordan kan I have tillid til hende på den anden side af et valg, når I ikke har det nu?

- Det handler om den måde, som etpartiregeringen har bedrevet regeringsførelse. Det er det, vi gerne vil ændre. Det er det, vi tror på, skal åbnes op, så ikke det lukker sig om sig selv, sagde Sofie Carsten Nielsen.

Tænker du ikke, at det her ikke ligefrem danner grobund for et godt samarbejde?

- Vi er forskellige partier. Vi har forskellige værdier, forskellige politikker og forskellige grænser for, hvornår vi synes, det er nok, og det ikke kan fortsætte. Det betyder jo ikke, at vi ikke er voksne mennesker, der snakker sammen og finder løsningen.

'Et lykkeligt dilemma'

Men skulle det ske, at oppositionens - for nuværende eneste - statsministerkandidat, Venstre-formand Jakob Ellemann-Jensen, også åbnede op for en regering hen over midten, så ville det være "et lykkeligt dilemma", sagde en smilende Sofie Carsten Nielsen på pressemødet.

Om det betyder, at De Radikale er klar til at pege på Jakob Ellemann-Jensen, ville hun dog ikke svare på. Endnu.

- Vi skal nok sige, når valget udskrives, hvem vi peger på.

- Det, jeg bare konstaterer lige nu, er dog, at der kun er én kandidat, der har stillet sig til rådighed for det, som vi synes, vil være det allerbedste; Nemlig en regering, hvor der både er røde og blå, der samler sig om at løse de allerstørste udfordringer, sagde Sofie Carsten Nielsen.

På et spørgsmål om, hvorvidt Radikale kan se sig selv i en regering alene bestående af Venstre og andre blå partier, faldt den radikale leders svar prompte:

- Nej. Vores ønske er en regering med både røde og blå partier.

Herunder kan du se, hvordan vælgeropbakningen ifølge Epinions målinger har udviklet sig for De Radikale siden valget i 2019:

Radikal 2030-plan vil invitere til blåt-rødt samarbejde

De Radikale havde inviteret til pressemøde for at præsentere sin stort anlagte 2030-plan for dansk økonomi med blandt andet en afskaffelse af efterlønnen, skattelettelser på arbejde i både bund og top og investeringer i klima, uddannelse og sundhedsvæsenet.

Planen er en radikal invitation til både blå og røde partier og det radikale bud på, hvad en rød-blå regering skulle sætte sig for at løse.

Men knap var den fremsat, før både blå – men især røde – partier hældte det ene forslag af bordet efter det andet.

Det tog dog ikke modet fra Sofie Carsten Nielsen:

- Det er i den grad et bud, der rækker ud til begge sider i dansk politik. Og vi tror på, at det er det, der skal til, for at vi sammen kan løse de store udfordringer, vi står med.

På et spørgsmål om, hvorvidt 2030-planen ikke var mere blå end rød med både skattelettelser og en afskaffelse af efterlønnen, svarede Sofie Carsten Nielsen, at den hverken er rød eller blå, men radikal:

- Det er jo sådan, at det, vi vil finansiere med, ofte bliver kaldt blåt, og det, vi vil investere i, ofte bliver kaldt rødt.

Du kan se hovedelementerne i planen herunder: