'Det er Jens Rohde, der har holdt styr på det': Flertal bag 'næse' til Joy Mogensen er væk

- Nej, jeg og det Konservative Folkeparti har ikke været med til at give en næse til Joy Mogensen, siger Orla Østerby (K).

Det vakte mildest talt opsigt, da kulturminister Joy Mogensen (S) tirsdag efter hastesamråd fik uddelt det, der i folkemunde kaldes "en næse", fordi et flertal i Folketinget udtalte kraftig kritik af ministeren.

Næsen fik hun af flertallet for sin "manglende forståelse for professionelle fodboldklubbers vilkår", som det hedder i den beretning, der er vedtaget efter samrådet.

Der findes imidlertid ingen entydig definition på, hvornår man får en næse eller ej.

Men de Radikales idrætsordfører, Jens Rohde, der har været initiativtager bag samråd og kritik, har tilsyneladende ikke flertal for en egentlig næse til ministeren.

De Konservative vil nemlig ikke være med til en så kraftig kritik, siger idrætsordfører Orla Østerby til DR Nyheder.

- Nej, jeg og det Konservative Folkeparti har ikke været med til at give en næse til Joy Mogensen. Vi er ikke med på en kalkunjagt på en minister, siger han.

Jens Rohde har forhandlet kritikken på plads på vegne af en række partier - herunder De Konservative, som de har haft mandat til at forhandle på vegne af.

Og Orla Østerby har godkendt beretningen, hvori der udtales kritik af ministeren. Men han mener ikke, det er det samme som, at hun har fået en næse.

Blå ordførere brugte næseordet

Kritikken handler blandt andet om, at partierne har ønsket forhandlinger om fremtidige tilskuertal og restriktioner i Superligaens kampe efter 1. september. Det har ministeren ikke kunnet leve op til, med den forklaring at det skal foregå i Sundheds- og Justitsministeriet.

På et hasteindkaldt samråd i tirsdags sagde Jens Rohde, at der var en næse på vej til ministeren.

- Der ligger en beretning klar, det er det, der i folkemunde hedder en næse, sagde den radikale ordfører i begyndelsen af samrådet.

En beretning, der siden blev vedtaget uden ændringer. Efter samrådet bekræftede Jens Rohde derfor også over for Ritzau, at der ville blive uddelt en næse til ministeren.

Også Venstres Britt Bager har så sent som i dag bekræftet til DR, at der er uddelt en næse til Joy Mogensen.

Kulturminister Joy Mogensen (S) var tirsdag i samråd om tilskuere i superligaen. Efterfølgende måtte hun beklage, at hun havde fået en næse. En næse som hun imidlertid måske ikke har fået alligevel. (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

Konservativ: Vi skal opføre os ordentligt

De Konservatives Orla Østerby fremhæver, at det vigtige for ham er at kritisere regeringen for ikke at åbne mere op.

- Hele teksten starter med at udtrykke kritik af regeringens manglende forståelse. Åbningen af Danmark ligger hos partiformændene og statsministeren. Det er ikke os idrætsordførere og kulturordførere, der kan rykke på det.

Han er derfor også uforstående over for, at Jens Rohde mener, der er uddelt en næse.

- Hvis Rohde mener det (at der er givet en næse, red.), så er det noget, som Jens Rohde må stå til ansvar for. Konservative var ikke med til at indkalde til samråd, fordi vi ikke mente, der var noget behov for et samråd.

- I den her sag mener vi ikke, at det kan bære en næse. Vi opfører os ordentligt, siger han.

I Det Konservative Folkeparti opfører vi os ordentligt, siger Orla Østerby, der ikke mener, at partiet har været med til at uddele en næse. (Foto: Niels Christian Vilmann © Scanpix)

Regeringsparti kalder sagen en farce

Socialdemokratiets kulturordfører, Kasper Sand Kjær, synes at hele forløbet har været absurd og kalder sagen for en "farce".

- Den her sag har efterhånden udviklet sig til lidt af en farce. Nu har vi i ugevis hørt, at der var et flertal, der ville give kulturministeren en næse, og så viser det sig, at det ikke holder vand, siger han og uddyber:

- Hvis man siger, at man har et flertal med sig i folketinget, så skal man også være sikker på, at man også har et flertal med sig i Folketinget.

Selvom De Konservative stadig står ved beretningen, der blandt andet retter en kritik af kulturministeren, så mener Kasper Sand Kjær, at der er forskel mellem det at rette en kritik og give en minister en næse.

- Der er meget stor forskel på en politisk uenighed mellem regeringen og nogle partier i folketinget, og så det at give en minister en næse for at leve op til en aftale, som partierne har indgået med regeringen.

Venstre sender bolden videre til Rohde

Venstres Britt Bager siger, direkte adspurgt om hvorvidt ministeren har fået en næse eller ej, at det ikke betyder noget for hende.

- Prøv og hør her – det er Jens Rohde, der har holdt styr på det. Hvis jeg skal være helt ærlig, så er det Orla Østerby, der har ikke har haft styr på, hvad en næse er.

- Om I kalder det en næse eller ej, det er jeg sådan set ligeglad med, siger hun.

Jens Rohde vil ikke stille op til et interview om sagen, da han er draget på ferie, siger han. Han henviser til, at De Konservative har godkendt den beretning, der udtrykker kritik af Joy Mogensen.

- Beretningen udtaler alvorlig påtale af regeringen og kraftig kritik af ministeren samt en opfordring til at skabe klarhed. Længere er den ikke for mig, skriver Jens Rohde i et skriftligt svar til DR og fortsætter:

- Det er ikke mig, der har opfundet begrebet næser eller angivet deres længde. Tværtom. Jeg har på samrådet og på tv sagt, at det er et misforstået udtryk. Men kritik og dens karakter defineres i offentligheden som en næse og har gjort det så langt øjet rækker. Det kan jeg ikke ændre på. Der findes ikke i Folketinget et officielt begreb, der hedder næse. Man laver en beretning. Sådan er det, siger han videre.

Opdateret klokken 15.00: Det fremgik af artiklen, at Venstre havde været med til at forhandle kritikken på plads. Det er ikke tilfældet. DR beklager formuleringen.

Facebook
Twitter