Det gik ikke som ønsket i Afghanistan

VK-regeringen skrev i et beslutningsforslag i 2002, at Taliban var så godt som slået i Afghanistan.

Den danske krigsindsats i Afghanistan slutter om kort tid

Mens den danske krigsindsats i Afghanistan lakker mod enden, møder en central del af grundlaget for krigen nu hård kritik, skriver Politiken.

I 2002 skrev VK-regeringen i det beslutningsgrundlag, som alle partier på nær SF og Enhedslisten stemte for, at Taliban-bevægelsen stort set var slået.

- Taliban-styret har reelt mistet magten i alle dele af Afghanistan. Operationen forventes dog at pågå endnu et stykke tid, da der stadig resterer lommer med al-Qaeda og Taliban-styrker, hed det i beslutningsforslaget.

Tog 11 år

Et stykke tid endte med at blive 11 år. Taliban har gennem mange år været den primære fjende i Helmandprovinsen og regnes i dag af det internationale samfund for at være en uomgængelig magtfaktor.

Tidligere udenrigsminister Per Stig Møller (K), der stod bag det gamle beslutningsforslag, erkender, at det ikke er gået, som man håbede i 2001, med bekæmpelsen af Taliban.

- Selvfølgelig er det ikke gået, som vi havde ønsket. Vi havde da håbet, at Taliban stod svagere. Men nu vil amerikanerne altså ud, og så kan vi jo ikke stå tilbage og sige vi bliver.

- Men det har ikke givet den overvejelse, at vi ikke skulle have deltaget - der var ikke noget at spille om, siger Per Stig Møller.

Et grostesk skønmaleri

Dansk Folkeparti mener, at både politikere og offentlighed dengang blev forledt til at tro, at operationen var nemt og hurtigt overstået.

- Jeg betragter det som et fuldstændig grotesk skønmaleri, siger Søren Espersen, der spår, at Taliban snart kommer tilbage til magten.

Den radikale udenrigsordfører, Rasmus Helveg Petersen, fremhæver, at der krigen igennem er begået en stribe afgørende strategiske fejl i Afghanistan.

- Det resultat, vi står tilbage med, kunne vi have nået for 11 år siden helt uden at føre krig, siger Rasmus Helveg Petersen.

Krigen var omkostningerne værd

Per Stig Møller mener alligevel ubetinget, at krigen samlet set har været omkostningerne værd.

- Det har selvfølgelig haft de tragiske omkostninger, at soldater har mistet livet. Men de har altså mistet livet for at forhindre et krigerisk kalifat, hvis formål var det endelige opgør med os - den vestlige civilisation. Det havde kostet mange, mange flere menneskeliv, siger han.

Krigen i Afghanistan har kostet 43 danske soldater livet.

/ritzau/