'Det har været lidt svært at være en Løkke Rasmussen i Venstre', og nu er Bergur medlem af sin fars parti

Han forventer at skulle være med til at udforme Moderaternes EU-politik.

Bergur Løkke Rasmussen har skiftet Venstre ud med sin fars parti, Moderaterne. (Foto: © Emilie Lærke, Emilie Lærke)

Fire måneder i Europa-Parlamentet for Venstre har fået Bergur Løkke Rasmussen til at indse, at han hører mere til i Moderaterne.

Et parti, der ikke har hvem som helst i spidsen. Det er nemlig Bergur Løkkes egen far, tidligere statsminister og nuværende udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M).

Og det har da heller ikke været helt nemt at være en Løkke Rasmussen i det parti, som Lars Løkke Rasmussen forlod for siden at stifte sit eget parti efter et af de mest dramatiske opgør i dansk politik i nyere tid.

Det fortæller sønnen i et interview med DR.

- Jeg har truffet en ærlig, dyb, politisk beslutning om, at jeg har et politisk sted, hvor jeg føler mig mere hjemme end hos Venstre. Men der er da kommet en del kommentarer. Det har været lidt svært at være en Løkke Rasmussen i Venstre, siger han.

Bergur Løkke Rasmussen fortæller, at han i den seneste tid i Venstre har haft en oplevelse af, at partifællerne har gået og tænkt, at han ville følge efter sin far over i Moderaterne.

- Det bliver lidt en selvopfyldende profeti, eftersom de hele tiden har gået og troet det, og nu blev det så til det.

Han føler sig dog ikke skubbet nogle steder hen, ligesom de forventninger, han oplevede, at partifællerne havde, ikke er en medvirkende årsag til hans Venstre-exit.

- Jeg har levet med mit efternavn i alle de 33 år, jeg har været på denne her planet, og det var noget, der stille og roligt var ved at aftage, så det har ikke været en medvirkende faktor. Det er bare et faktum.

'Jeg melder mig til at bidrage'

Nu repræsenterer han så Moderaterne i Europa-Parlamentet som ene mand. Partiet er stadig så nyt, at det ikke var opstillingsberettiget ved seneste Europa-Parlamentsvalg i 2019.

Det efterlader også et hul, som Bergur Løkke Rasmussen har set.

- Jeg skifter af politiske årsager, men også for at få lov til at være med til at udforme det europapolitiske projekt, som Moderaterne skal til at begive sig ud i nu.

- Nu har vi årsmøde i slutningen af marts, hvor vi skal blive enige om, hvordan vi starter processen med at lave et politisk program og finde kandidater. Og det glæder jeg mig til at være en være en aktiv del af.

At være med til at forme Moderaternes EU-politik er jo en forholdsvis stor rolle. Er det dit indtryk, at alle i partiet er indforstået med, at du nu skal ind og have den rolle?

- I Moderaternes dna ligger, at vi lytter til alle.

- Det enkelte medlem af Moderaterne eller det politiske mødested får lov til at komme med deres holdning og give deres besyv med. Så på den måde er det ikke sådan, at jeg sætter mig ind og og skal stå for det hele. Jeg melder mig bare til at bidrage.

Kunne du godt tænke dig at være spidskandidat ved næste Europa-Parlamentsvalg?

- Jeg tror ikke, der er nogen kandidater, der ikke har lyst til at være spidskandidat, men jeg melder mig som kandidat, og så er det op til Moderaternes medlemmer at sætte holdet.

Vælgerne 'får den samme Bergur'

Men hvad er det så, Bergur Løkke Rasmussen får hos Moderaterne, som han ikke fik i Venstre?

- En anden tilgang til politik. At man ikke bare står fast på nogle principper, som man har stået på for evigt, men er åben for at blive klogere og mene noget andet i dag, end man gjorde i går for at kunne løse nogle af de store udfordringer, vi står overfor, svarer han.

Kan du komme med et konkret eksempel fra Venstre, hvor du tænker, I har stået fast på noget, som man måske godt kunne have et nyt syn på?

- Der er ikke én specifik ting, der har gjort, jeg har skiftet. Det er lige så meget den der grundholdning til at have nogle automatreaktioner på nogle ting.

- Det er jo ikke nødvendigvis sådan, at Moderaterne mener, at EU skal have et større budget. Men vi er ikke afvisende overfor at tage en seriøs snak om, om vi skal have mere EU - både i forhold til budget, men også de samarbejder, vi har.

- Vi står over for en lang række kriser, hvor det kræver nogle nye måder at løse tingene på, og der skal vi ikke være lukkede - synes jeg og Moderaterne - overfor at tale om, om EU skal kunne mere.

Du sagde i november, at du havde respekt for din fars projekt, men at du blev i Venstre. Hvad har ændret sig siden?

- Jeg har været igennem en proces, hvor jeg er blevet stillet overfor nogle store, vidtrækkende beslutninger, og det har afstedkommet en seriøsitet og en ærlighed overfor mig selv om at finde det rigtige sted at stå, så jeg kan løse de politiske opgaver, jeg bliver stillet over for, bedst muligt.

Du havde jo ikke været medlem af Europa-Parlamentet i dag, hvis ikke det var for Venstre. Er det ikke lidt utaknemmeligt at forlade dem og tage mandatet med dig?

- Denne proces har afstedkommet min politiske beslutning - men den er politisk funderet, og jeg sidder i Europa-Parlamentet og sidder også i Regionsrådet. Men de to ting har ikke rigtig noget at gøre med min politiske beslutning nu her.

Det er jo stadig Venstres vælgere, som har valgt dig ind og sørget for, at du nu har de her pladser, som du nu vender ryggen. Hvad vil du sige til dem?

- Jeg kan selvfølgelig godt forstå, hvis der er nogen, der er frustrerede over det, men jeg håber, at de lidt over 11.000 personlige stemmer, jeg fik til Europa-Parlamentsvalget, stadig kan se, at jeg er den samme Bergur, de stemte personligt på og gjorde til førstesuppleant, og det er derfor, jeg står her i dag.

Men de får vel alligevel noget andet, siden du har besluttet dig for at skifte parti?

- De får den samme Bergur, som nu har fundet et sted, hvor han bedre passer ind og kan udfolde sine politiske visioner.

Landede automatisk i Venstre-hatten

Nu siger du selv, at det har krævet nogle overvejelser. Hvor længe har de overvejelser været i gang?

- Det har primært været i min periode de sidste fire måneder, hvor jeg har siddet hernede (i Bruxelles, red.).

- Qua seriøsiteten i det arbejde, der er hernede og det endelig at være fuldtidspolitiker, er jeg gradvist begyndt at tænke over; står jeg egentlig det rigtige sted?

- Jeg er måske lidt automatisk landet i Venstre-hatten, og jeg synes også, jeg har følt mig godt hjemme i Venstre. Men nu er der et alternativ, som min far og andre gode kræfter har stiftet, som jeg kan se mig selv meget mere i.

Så var de her overvejelser allerede i gang, da du skulle begynde i Europa-Parlamentet?

- I første omgang handlede det om at komme herned, lære stedet at kende og finde ud af, hvordan det hele fungerede. Og i den proces startede så en anden proces, der handlede om; jamen, er jeg helt præcis det rigtige sted politisk for netop at kunne være seriøs og lægge den energi, der skal lægges i det politiske arbejde hernede.

Det lyder som om, at du allerede er kørt virkelig godt ind i Moderaterne. Hvornår traf du den her beslutning?

- Det er for nylig.

- Jeg synes ikke, at det er ærligt over for nogen - og især ikke mig selv - at blive siddende i Venstre, hvis jeg har truffet den her beslutning. Så det har jeg gjort for nylig. Og nu har jeg så også meldt den ud.