Ud over at SF er politisk skudt i sænk, mister partiet også et månedligt beløb, efter antallet af folketingsmedlemmer er faldet.
- Det bliver et strammere budget for SF, siger Flemming Juul Christiansen, der er forsker i partier og politik på Roskilde Universitet.
Regnestykket ser sådan her ud: Hvis Ida Auken, Astrid Krag og Ole Sohn var blevet i SF, efter Annette Vilhelmsen hev partiet ud af regeringen, ville partiet have modtaget flere end 1,6 millioner kroner om året.
For et parti modtager nemlig 45.099 kroner per folketingsmedlem om måneden i det såkaldte mandatbeløb. Det er vel at mærke kun, hvis partiet har fire eller flere mandater.
Endnu flere penge med sidste års afhoppere
Og beløbet ville have været endnu højere, hvis man tæller Jesper Petersen, der meldte sig ud sidste år, med.
Det mindre mandatbeløb betyder, at medarbejderne i SF's organisation får mere at se til, vurderer Flemming Juul Christiansen.
- De bliver en mindre gruppe, så de bliver færre til at løfte opgaverne, siger han.
Medarbejdere koster også
Han understreger, at der også er nogle udgifter forbundet med at have medarbejdere ansat. Her er der ifølge SF's regnskab tale om for eksempel lønudgifter, edb-udgifter, telefon, forsikringer og aviser.
- Men samlet set er det selvfølgelig et tab, siger Flemming Juul Christiansen.
Han understreger dog, at økonomien ikke er SF's største problem for tiden.
- Det er et af de mindre problemer. De har langt større problemer i forhold til, hvad partiet vil, og at afhopperne betyder, at deres mandattal bliver mindre, mener han.
Ved årsskiftet havde SF 15 mandater. Nu har partiet 12 mandater og er derfor på størrelse med Enhedslisten. Socialdemokraterne er derimod vokset og sidder nu med 47 mandater ligesom Venstre.
Det har ikke været muligt at få en kommentar fra SF's sekretariat.