'Det nytter ikke noget, at den danske regering står og tørrer ansvaret af sig'

Kinas angivelige pres på Færøerne omkring 5G-netværket handler om sikkerhedspolitik, siger Lars Løkke Rasmussen.

Danmark bør gå ind i sagen om Kinas angivelige pres på Færøerne, mener Lars Løkke Rasmussen. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

- Vi er nødt til at få ud i det åbne rum, at vi lever i en verden, hvor handelspolitik og tjenesteydelser til hinanden også kommer med andre implikationer.

Det konstaterer tidligere statsminister og medlem af Udenrigspolitisk Nævn Lars Løkke Rasmussen (V), efter at Nævnet i dag diskuterede sagen om det angivelige kinesiske pres på Færøerne med udenrigsminister Jeppe Kofod i to og en halv time.

Lars Løkke Rasmussen påpeger, at "visse lande ikke overholder reglerne om intellektuel ejendomsret". Altså, at private oplysninger om digital aktivitet og personlige telefonsamtaler ikke er så private og personlige endda. Lars Løkke understreger også, at "der kan være nogle sikkerhedsmæssige betragtninger", og fortsætter:

- Derfor nytter det ikke noget, at den danske regering står og tørrer ansvaret af sig.

- Når den danske regering ikke griber ind og sender et signal om, at der er noget større, der står på spil her, så sender man samtidig et signal til Færøerne om, at "den her beslutning træffer I bare selv", siger Lars Løkke Rasmussen.

Lars Løkke Rasmussen mener ikke, at regeringen bare kan kalde sagen om kinesisk pres for en færøsk sag og fralægge sig ansvaret.

Dansk definitionsret

På den ene side står Kina. På den anden side står USA.

Midt imellem er Færøerne havnet, fordi det store kinesiske it-firma Huawei har tilbudt at levere klippeøernes nye 5G netværk.

Et netværk, som Huawei og Kina ifølge USA kan bruge til overvågning, og som den kinesiske ambassadør ifølge en uofficiel lydoptagelse skulle have hægtet sammen med Færøernes mulighed for en handelsaftale med Kina overfor Færøernes lagmand.

Men hele miseren har intet med udenrigs- eller sikkerhedspolitik at gøre, mener udenrigsminister Jeppe Kofod.

- Det her er en kommerciel beslutning, som ligger hos Færøerne. Hele teleområdet er et hjemtaget område, siger han.

Spørger man det færøske folketingsmedlem Sjúrður Skaale om 5G-netværket handler om andet og mere end telepolitik, lyder svaret:

- Det organ, som har ret til at definere, om en sag er sikkerhedspolitik eller ej, er den danske regering. Når den ikke har defineret det som sikkerhedspolitik, er det en erhvervspolitisk sag, en færøsk sag, og sådan står den her sag.

Altså mellem Færøerne og Kina, og med et meget opmærksomt USA på sidelinjen, der i parentes bemærket står midt i en handelskrig med Kina, hvor også Huawei er en del af spillet.

- Det er vigtigt at sige, at selvom et område er hjemtaget, så har Riget og Danmarks minister et ansvar for nogle helt overordnede ting, der handler om sikkerhed og udenrigspolitik, siger Lars Løkke Rasmussen.

'Regeringen skal tage fat'

Dansk Folkepartis udenrigsordfører, Søren Espersen, pakker ikke budskabet ind:

- Jeg ville gerne have, at regeringen tog lidt mere ansvar.

- Det er ubehageligt, at Færøerne nu er sat i den situation, og jeg mener, vi skal gribe ind, og at regeringen skal tage fat.

Søren Espersen er ikke i tvivl: Kina bruger ufine metoder, og Danmark skal sige fra.

Der er ikke så meget at være i tvivl om, mener han.

- Der har været et pres fra kineserne. Det har de gjort hundredevis af gange i alle mulige sager. De blander handel og politik, siger Søren Espersen.

Men udenrigsminister Jeppe Kofod er knap så skråsikker.

- Jeg skal ikke gå ind i spekulationer, siger han.

Han afviser, at Udenrigsministeriet - efter at vi i Danmark selv var gennem en større politisk debat, inden Ericsson blev valgt som TDC's 5G-leverandør frem for Huawei - skulle have rådgivet Færøerne om at vælge eller ikke at vælge det kinesiske selskab.

Anser du det som en sikkerhedsrisiko, hvis Huawei kommer ind på Færøerne?

- Teleområdet er et hjemtaget område. Generelt set er det regeringens ønske, at vi får screeninglovgivning i forhold til kritisk infrastruktur.

Det arbejde blev sat i gang af den tidligere regering efter debatten om det danske 5G-netværk.

- Vi ved, at den nye teknologi giver nogle muligheder - positivt men også i forhold til nogle negative ting, siger Jeppe Kofod.

Så svaret er ja?

- Nej, men den teknologiske udvikling gør, at vi skal kigge på, hvad der er vores sikkerhedsinteresse. Det er vi optagede af.

- Der er mange stormagter, der er interesserede i de her områder, og der tror jeg, at det er vigtigt, at vi i kongeriget står sammen omkring vores interesser.