Det seneste døgn har fået Sofie Carsten Nielsen til at genoverveje - men hun er stadig klar til at vælte regeringen

Mette Frederiksen skal - stadig - udskrive valg senest i næste uge, ellers vælter De Radikale regeringen.

Der er kun en uges tid til, at statsministeren skal have udskrevet valg, hvis ikke Sofie Carsten Nielsen og De Radikale skal vælte hende. (Foto: © Tim K. Jensen, Ritzau Scanpix)

Det er næsten tre måneder siden, at De Radikales politiske leder, Sofie Carsten Nielsen, udløste et folketingsvalg, der bare ikke er udskrevet endnu.

Med De Radikales krav om, at statsministeren skal udskrive valg inden Folketingets åbning - ellers bliver regeringen væltet - har statsminister Mette Frederiksen kun en uges tid tilbage til at trykke på knappen og udskrive valget.

Men siden De Radikale stillede kravet, har verdenssituationen ændret sig markant.

Krigen i Ukraine er fortsat, energipriserne er eksploderet, inflationen stikker af, og senest ser tre lækager på gasledninger ud for Bornholm ud til at være sket som resultat af en bevidst handling.

Så er lige nu egentlig det rigtige tidspunkt at kaste Folketinget ud i en valgkamp, måske efterfulgt af lang tids forhandlinger om at danne en regering?

Ja, det mener Sofie Carsten Nielsen stadig, at det er. Det siger hun i et interview med DR.

Det seneste døgn har ellers fået hende og resten af partiet til "meget grundigt" at tænke over, om der er brug for et valg nu. Men:

- De kriser er ikke overstået hverken om to, fire, seks eller otte måneder. Vi har ikke brug for en otte måneder lang valgkamp, vi har brug for at komme om på den anden side og mødes og løse problemerne i fællesskab.

Bedre end rivegilde i otte måneder

Men ville det ikke give mere ro til at løse de aktuelle kriser, hvis regeringen ikke blev truet til at udskrive valg?

- Det har jeg selvfølgelig tænkt meget over. Jeg må bare sige, at vi er betinget af, at der ikke bliver ro i verden. Det er der ikke nu, det har der ikke været siden 24. februar, og det kommer der ikke lige foreløbig. Det vi har brug for, er at vi står sammen, og at vi får lavet en regering, allerhelst på tværs af midten med både røde og blå.

Derfor mener den radikale leder heller ikke, at det er uansvarligt at kaste dansk politik ud i en valgkamp snart.

Heller ikke selvom den potentielt kan blive efterfulgt af en lang periode med forhandlinger og usikkerhed om, hvem der skal sidde i regering.

- Det ville ikke være bedre at have det rivegilde i otte måneder. Jeg tror, vi skal tage ansvar for, at det ikke bliver et rivegilde, for det er det sidste, vi har brug for lige nu.

- Men vi lever i et demokrati. Danskerne skal have lov at tage stilling til, hvad det er for en retning og hvad er det for en regering, de synes, at Danmark har brug for.

Vil pege på Mette Frederiksen igen

I interviewet roser hun flere gange Mette Frederiksen for at have åbnet for at lave en bred regering hen over midten. Og derfor er det også hende, Sofie Carsten Nielsen forventer at pege på som statsminister efter valget - også selvom hun selv vælter hende først.

- Hun er den eneste, der på nuværende tidspunkt har rakt ud efter det. Men jeg håber virkelig, at den refleksion vil indfinde sig hele vejen rundt. For det har vi brug for. Vi har brug for en sammenholdsregering.

Hun anerkender dog, at det lige nu kan se svært ud at danne en regering hen over midten i dansk politik. Både Venstre og De Konservative har afvist idéen.

Kan du forklare logikken i, at du på den ene side vil vælte Mette Frederiksens regering og på den anden side vil pege på hende som forhandlingsleder efter valget?

- Jeg kan godt forstå, at folk stiller det spørgsmål. Det er helt rimeligt og rigtigt. Vi drog en politisk konsekvens af de meget alvorlige konklusioner, der var af Minkkommissionens rapport. Og det er, at vi ikke kan fortsætte med den her etpartiregering.

- Til gengæld er det også Mette Frederiksen, der har rakt ud efter en regering over midten med både røde og blå, der kan løse kriserne, tage ansvar for langsigtede aftaler, imødegå polarisering. Det synes jeg, er rigtig godt.

I klippet her kan du se Sofie Carsten Nielsen forklare, hvorfor hun alligevel peger på Mette Frederiksen efter et valg:

Krævede valg efter minkrapport

Det radikale krav om et folketingsvalg faldt i starten af juli.

Her meldte den radikale leder ud, at Mette frederiksen skulle udskrive folketingsvalg senest ved Folketingets åbning 4. oktober, ellers ville De Radikale vælte regeringen.

Kravet kom på bagkant af et længere forløb om minksagen, hvor De Radikale afviste at lade uvildige advokater undersøge statsministerens og regeringens juridiske ansvar i sagen om den manglende lovhjemmel til at slå alle mink i Danmark ihjel.

I stedet valgte partiet altså at kræve et Folketingsvalg eller vælte regeringen - bare først et par måneder senere, fordi sommerferien skulle overstås først.

Kravet kom med argumenter om, at der er brug for en ny regering hen over midten af dansk politik, fordi Mette Frederiksen og regeringen har koncentreret magten for meget om sig selv.

Noget kunne dog tyde på, at vælgerne ikke har taget pænt imod De Radikales trussel. I hvert fald er vælgertilslutningen i meningsmålingerne dalet siden sommeren.

Så hvorfor ikke lade det være op til statsministeren, hvornår der skal udskrives valg?

- Fordi vi faktisk lever i et demokrati, og danskerne skal jo have mulighed for at tage stilling til, hvordan landet skal ledes fremover. Vi drog en politisk konsekvens på Minkkommissionens meget alvorlige rapport. Man kan ikke skele til, hvad der er populært lige nu.

Nogen vil nok sige, at det er fordi, du er stædig og kravlet op i et træ, som du ikke kan komme ned af igen?

Det synes jeg, situationen er alt for alvorlig til. Vi har tænkt grundigt over, om det er det, der er behov for, og om vi ville være et bedre sted, hvis vi udskød det hele. Det mener vi meget grundlæggende ikke, det vil være.