Det store rokade-tjek: Thorning sætter ministerrekord

I sidste uge rokerede statsmister Helle Thorning Schmidt endnu en gang rundt på sine ministre. Men har hun egentligt lavet mange eller få rokader i forhold til tidligere regeringschefer? DR’s Detektor har gravet sig ned og kigget på ministerudskiftninger tilbage til 1953.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt foretog for en uge siden sin seneste ministerrokade. DRs Detektor har set tilbage på forekomsten af ministerrokader siden 1953. (Foto: Jens Astrup © Scanpix)

Efter regeringsrokaden i sidste uge var der flere steder kritik af Helle Thorning-Schmidts (S) hyppige rokader. Men skiller den nuværende regering sig egentlig særligt ud på rokade-fronten?

Det har DRs Detektor set på med udgangspunkt i en opgørelse af danske regeringer siden 1953 fra Statsministeriet.

Flest ministre under Thorning

Det første man kan notere sig er, at man under Helle Thorning-Schmidts regeringstid faktisk har haft flere forskellige ministre end nogen anden regering. Helt præcist har 30 forskellige politikere besat en ministerpost under Thorning-Schmidt.

Men da Thorning-Schmidt-regeringen fra begyndelsen har været en af de regeringer, hvor antallet af ministerier har været højest, er det også en af de regeringer, hvor flest ministre potentielt kan blive skiftet ud.

Tager man højde for forskellen i antallet af ministerier fra regeringsperiode til regeringsperiode, ligger Thorning-Schmidts regering i øjeblikket på en syvendeplads ud af 28 med 1,3 forskellige ministre pr. ministerium.

Førstepladsen indtages af Jens Otto Krags (S) anden regering fra 1964 til 1968, hvor der var 1,44 forskellige ministre pr. ministerium.

Anker skiftede flest ministre ud

Hvis man fokuserer på, hvor ofte en regering har skiftet ud på en ministerpost i forhold til, hvor lang tid den har siddet, ligger Thornings regering på en andenplads.

I gennemsnit er der nemlig kommet en ny minister hver 101,1. dag - et godt stykke under nummer et på listen, som indtages af Anker Jørgensens (S) første regering. Her svarer frekvensen til, at der blev skiftet en minister ud hver 74. dag.

Lars Løkke Rasmussens (V) regeringstid er i øvrigt her næsten identisk med Thorning-Schmidts, da der også under Løkke kom en ny minister ca. hver 101. dag - helt præcist hver 101,3. dag.

Krag foretog flest rokader

Kigger på man antallet af rokader - der i Detektors opgørelse forstås som, når der sker mere end én ændring på ministerposterne den samme dag - ligger Jens Otto Krags anden periode igen i spidsen, da han her foretog fire rokader.

På andenpladsen finder man med tre rokader Poul Nyrup Rasmussens (S) sidste periode som statsminister, en af Anker Jørgensens, en af Poul Schlüters (K) og Helle Thorning-Schmidts regering.

Ser man på antallet af rokader ud fra, hvor lang tid regeringslederen har været ved magten, er det dog Viggo Kampmanns (S) første regering, der ligger nummer et med én rokade pr. 136 dage.

Han slår dermed Helle Thorning-Schmidt, der i øjeblikket ligger på andenpladsen. Hun har i snit foretaget en rokade ca. hver 200. dag.

Man skal dog huske på, at denne placering sagtens kan nå at ændre sig. Forestiller man sig eksempelvis at Helle Thorning-Schmidt ikke foretager flere rokader og sidder som statsminister i de maksimale fire år, vil hun i stedet ende i midten af feltet af alle regeringer.

Hør mere i Detektor på P1 klokken 15.03, og se alle tallene her: Opgørelse over ministerrokader 1953-2013.

Opdateret: Sætningen "Men da Thorning-Schmidt-regeringen fra begyndelsen har været den regering, hvor antallet af ministerier har været højest, er det også den regering, hvor flest ministre potentielt kan skiftes ud." er den 20. december rettet til:

"Men da Thorning-Schmidt-regeringen fra begyndelsen har været en af de regeringer, hvor antallet af ministerier har været højest, er det også en af de regeringer, hvor flest ministre potentielt kan blive skiftet ud."

Facebook
Twitter