Det tager i hvert fald et år at uddanne en politihest: 'De skal kunne klare alt'

En politihest skal kunne bevare roen, lige meget hvad den bliver udsat for.

Det er en øvelse blot at få hestene til at stå stille, mens politirytterne beder om at se et kørekort. (Foto: Casper Lyngby)

Legende børn, der råber og skriger. Farverige paraplyer, der pludselig bliver slået op. Eller en osende bus, der dytter.

Den slags kan få alarmklokkerne til at ringe hos en helt almindelig utrænet hest.

”Vend om. Flygt. Løb. Og det skal gå hurtigt,” siger instinkterne hos hesten, der fra naturens side er et flugtdyr.

Derfor er det noget af et arbejde at træne en politihest til at færdes i en storby eller til tålmodigt at stå stille midt i en menneskemængde.

Og det er netop, hvad Dansk Folkeparti og regeringen besluttede, at politihestene skulle, da det ridende politi blev genindført med finanslovsaftalen for 2018. Rytterisektionen, som blev afskaffet i 2012, skulle genoplives.

Stille start på villaveje

Men her halvandet år efter, har det ridende politi ikke været på en eneste regulær patrulje. Det er kun blevet til en række træningspatruljer og en enkelt stationær opgave i forbindelse med Folketingets åbning sidste år.

Samtidig mangler politiet at købe 15 heste, før man når op på de i alt 20 heste, som politikerne afsatte penge til. Først når de er i hus, kan træningen begynde.

Og optræningen af en politihest er tager i hvert fald et års tid, vurderer en af politiets beredne betjente, Kristian Madsen.

- Det kan ikke nytte noget, at vi siger ”det skal du sgu klare” til hesten, for den tager ikke imod den form for pædagogik. Man er nødt til at hjælpe dem igennem det med eksemplets magt, siger han.

Derfor rider Kristian Madsen og hans kolleger i øjeblikket forbi og hilser på biler og barnevogne i på rolige villaveje med de fem heste, som politiet indtil videre har på stald.

Herfra bliver der løbende bygget på.

- Vi skal kunne komme overalt, men i respekt for hestenes psyke er vi startet i lidt mindre bysamfund, siger vicepolitiinspektør i Københavns Politi Jakob Søndergaard, som har ansvaret for rytterisektionen.

- De skal jo kunne klare alt: at et barn spiller bold, og at det næste blæser sæbebobler, så det er alle mulige dagligdags ting, vi træner hestene i, fortæller han.

Ikke færdig med træningen

Der er næsten gået halvandet år, siden politikerne besluttede at genindføre politihestene. Arbejdet med selve hestenes uddannelse har kun været i gang i fire måneder, og de er ikke klar til at kunne skridte ned gennem Nyhavn endnu.

Men når hestene for alvor kommer på gaden, er det en anden slags politiarbejde, de kan være med til, forklarer politirytter Kristian Madsen.

- Jeg er i en anden form for øjenhøjde med borgerne, og så kan jeg på en relativ venlig måde bede folk i store forsamlinger om at flytte sig bare ved at ride hen imod dem, siger han.

De endnu bare fem politiheste har trænet sammen med gardehusarerne, eksempelvis i forbindelse med dronningens Store Kur i januar, og ved Folketingets åbning sidste år var to heste med ryttere placeret i Rigsdagsgården.

Til juni kommer den helt store prøvelse for de første fire af politihestene. De skal nemlig til Folkemøde på Bornholm.

FacebookTwitter