Topskatten er "marineret i misundelse". Og den skal afskaffes helt i 2030.
Eller... Det var i hvert fald meldingen fra De Konservative i valgkampen for et års tid siden.
Det var nemlig et af partiets helt store slagnumre i valgkampen, hvor formand Søren Pape Poulsen fremlagde en stor økonomisk 2030-plan. En plan, der altså også indeholdt et farvel til topskatten.
Men det skulle partiet aldrig have meldt ud. Det har Pape nu selv konkluderet, og i et stort interview i 21 Søndag i går kaldte han ligefrem udmeldingen "tåbelig".
Den var mest strategisk for at lukke nogle politiske flanker til andre partier, og at valgkampen kom til at handle for meget om et forslag, der slet ikke var relevant nu.
Det er unægteligt en lidt anden tilgang end for bare et år siden. Så hvad mener De Konservative egentlig helt præcist om topskatten? Det uddyber partiets skatteordfører, Rasmus Jarlov i dag.
- Vi er stadig imod topskatten, men vi har også mange andre prioriteter, som er vigtigere for os, og det var måske det, der ikke lykkedes for os at kommunikere klart nok i valgkampen.
- Det gav jo så et billede af, at topskat var det eneste, vi gik op i, hvilket er meget, meget forkert, siger han.
Mange ting før topskat
I Søren Pape Poulsens interview sagde han, at Danmark ikke er et sted i dag, hvor man skal fjerne topskatten. "Det er ikke det, vi skal prioritere nu i vores økonomi," lød det.
Ifølge Rasmus Jarlov skyldes det, at der er en lang række andre ting, De Konservative prioriterer højere i skattepolitikken. Der er altså andre ting, der skal gennemføres, inden det giver mening at se på topskatten.
- Topskatten kommer et pænt stykke nede af vores prioriteringsliste. Vi har mange andre afgifter og skatter, vi gerne vil sænke først, så der vil være et meget stort stykke arbejde, der skulle laves, før vi nåede frem til at skulle gøre noget ved topskatten.
Så I går ind for at afskaffe topskatten, men det er nok ikke lige nu. Med de andre ting, der skal være opfyldt, inden I vil afskaffe den, tror du så overhovedet, det er realistisk at nå til at afskaffe den?
- Jeg tror, det har meget lange udsigter, før topskatten bliver afskaffet. For det første er det meget svært at få øje på et flertal for det, og for det andet har selv vi, som grundlæggende går ind for at afskaffe topskatten, også andre prioriteter, som betyder mere for os.
- Men det ændrer ikke på, at Det Konservative Folkeparti som altid grundlæggende er modstander af, at vi har så høje personskatter i Danmark, som man har med en topskat.
I videoen her kan du se Søren Pape Poulsen kalde topskatte-forslaget for tåbeligt:
Gemt væk eller stillet frem?
Er du enig med Søren Pape Poulsen i, at det var "tåbeligt" at melde det ud i valgkampen?
- Jeg er enig med det, Søren har sagt, og jeg har ikke noget at lægge fra eller til i forhold til hans udlægning af, hvordan valgkampen kørte. Det vil jeg erklære mig enig i.
Havde det så været bedre at gemme jeres politik lidt væk? Når nu I mener, at topskatten egentlig bør afskaffes, men det stadig var en fejl at melde det ud?
- Der er to elementer i en valgkamp. Det ene er ens holdninger, og det andet er, hvordan man får dem kommunikeret. Det er det sidste, der ikke lykkedes så godt, i og med at det jo lykkedes for Socialdemokratiet at lave et billede af os som nogle, der kun gik op i topskat.
- Den mulighed skulle vi ikke have givet dem, for den tager de, når den er der. Derfor skal vi ikke lave et skatteudspil, hvor topskatten står som noget af det tydeligste, vi gerne vil afskaffe.
Så I skulle have gemt det lidt mere væk?
- Der er forskel på at gemme ting væk og på at stille dem frem, og det er nok et sted derimellem. For vi lægger ikke skjul på, at vi fortsat gerne vil af med topskatten, hvis vi har råd til det på et eller andet tidspunkt.
- Men der er forskel på at have den holdning, og så på at gøre det til en aktiv del af en valgkamp.
Ikke forvirrende
Meldingerne fra partiet er altså noget anderledes i dag, end dengang sidste år, hvor partiet stadig red på en bølge af opbakning fra vælgerne, og Søren Pape Poulsen erklærede sig som kandidat til at indtage statsministeriet.
Men Rasmus Jarlov mener alligevel ikke, at det skulle være forvirrende for vælgerne, at partiet nu lægger topskatte-ambitionerne lidt på hylden.
- Jeg betragter vælgerne som intelligente mennesker.
- Jeg tænker godt, de kan rumme den information, at vi havde et skatteudspil, hvor det var et element, at vi ville afskaffe topskatten, og vi nu melder ud, at det kommunikationsmæssigt nok ikke var det mest vellykkede.
Men der er vel mere end bare lidt kommunikation i det. Når man melder det ud som et stort slagnummer i en valgkamp, så er det vel også fordi, man signalerer at man vil arbejde for det i den kommende valgperiode? Og nu siger I så, at det ikke ligefrem står højt på prioriteringslisten.
- Nu står vi jo også på et andet tidspunkt og i en anden situation, end vi gjorde sidste sommer, da vi lavede vores økonomiske udspil. Heller ikke dengang var det særlig realistisk at få afskaffet topskatten, for der var meget langt til at få et flertal.
- Jeg synes ikke, det er forvirrende, at partier melder ud, hvad de gerne vil. Jeg synes heller ikke, det er forvirrende, at partier også reflekterer over, når der er sket fejl i løbet af en valgkamp. Det synes jeg er både fornuftigt og ganske forståeligt.
Du kan se hele interviewet med den konservative partiformand, Søren Pape Poulsen, lige her: