Det yderste højre opruster i kommunerne

Højrekræfterne i Danmark forsøger at fremstå respektable og troværdige, vurderer forsker.

Foreningen Stop Islamiseringen af Danmark (SIAD), der fik forbud mod at bruge denne plakat ved en demonstration i Aalborg, stiller op ved kommunalvalget. (Foto: DR © DR)

Højrenationalistiske og islamkritiske partier stiller op til kommunalvalget i større omfang end tidligere.

Ved seneste kommunalvalg i 2009 var der kun kandidater til højre for Dansk Folkeparti på stemmesedlerne i tre af landets kommuner. Ved det kommende valg i november er dette antal allerede steget til 10, skriver Jyllands-Posten.

Det gælder Danskernes Parti, Stop Islamiseringen af Danmark (SIAD) og Frit Danmark - Folkebevægelsen Imod Indvandringen.

Forsøger at lægge afstand til nazismen

Rikke Peters fra Aarhus Universitet har forsket i højreekstremistiske partier og deres udvikling med udgangspunkt i situationen i Tyskland. Hun siger, at højrekræfterne forsøger at lægge afstand til nazismen og fremstå mere velfriserede.

- Partiernes åbenlyse distancering fra nynazismen og skinhead-scenen og deres aktivitet på de sociale medier er et helt bevidst forsøg på at brande sig selv som respektable og troværdige og møde folk i øjenhøjde, siger hun til Jyllands-Posten.

- Det ligger i direkte forlængelse af udviklingen på europæisk plan hos partier som NPD (Nationaldemokratische Partei Deutschland, red.), tilføjer Rikke Peters.

Usandsynligt at partierne kommer ind

Valgforsker Kasper Møller fra Københavns Universitet vurderer, at det er meget lidt sandsynligt, at højrekandidaterne i Danmark rent faktisk bliver valgt ind i kommunalbestyrelserne ved valget i november.

Danskerne er generelt ikke blevet mere højreorienterede, og Dansk Folkeparti har tidligere været gode til at opsamle stemmer på den yderste højrefløj i vælgerkorpset, lyder vurderingen.

/ritzau/

FacebookTwitter