DF afkræver minister forklaring om litaueres arbejde på skattechefs sommerhus

Skatteministeriets topchef har opsagt kontrakt med byggefirma efter mistanke om ulovlige forhold.

Jens Brøchner har været departementchef i Skatteministeriet siden 2012. (Foto: Dennis Lehmann © Scanpix)

Dansk Folkeparti kræver nu en forklaring fra skatteminister Morten Bødskov på, hvad der er foregået under en renovering af Skatteministeriets departementschef Jens Brøchners sommerhus.

Det sker efter, at Ekstra Bladet og Fagbladet 3F i dag skriver, at de litauiske byggearbejdere, der arbejdede i sommerhuset, ikke har levet op til flere regler.

- Jeg vil bede om at få en skriftlig forklaring fra Morten Bødskov. Ikke at det er ham, der har lavet noget forkert, men det er ham, vi kan gå til. Det er skattemyndighederne, som skal ud og tjekke, at man ikke laver sort arbejde, og så ser det dumt ud, at den øverste chef i Skatteministeriet ikke har styr på tingene, siger Dennis Flydtkjær, skatteordfører for Dansk Folkeparti.

Ser mistænkeligt ud

Ekstra Bladet og Fagbladet 3F fortæller i deres historier, at Jens Brøchner har hyret et firma, der har adresse i Hellerup og er ejet af en litauer, til at lave en tilbygning på sit sommerhus i Rørvig. Men fagforbundet 3F har ved et kontrolbesøg på byggepladsen fundet ud af, at de litauiske byggearbejdere arbejder for det litauiske firma UAB Lauvista.

- Vi har besøgt byggepladsen, og her mødte vi to litauere, som fortalte, at de ikke har nogen ansættelseskontrakt, og at de får deres løn i hånden. Men de ønskede ikke at fortælle os, hvor meget de får, siger Keld Jensen, der er konsulent i Byggegruppen i 3F, der organiserer landets bygningsarbejdere, til Fagbladet 3F.

Han fortællere videre, at de østeuropæiske byggearbejdere har boet i departementschefens sommerhus.

- Det er mistænkeligt, hvad der foregår ved departementschefens sommerhus. Hvis man lader nogen bo i sit sommerhus, mens de laver en terrasse og tilbygning, så er der altså nogle alarmklokker, som skal ringe, siger Keld Jensen til Ekstra Bladet.

Når de ansatte arbejder for et litauisk firma, skal firmaet været tilmeldt et register over udenlandsk arbejdskraft. Det har ikke været tilfældet. Det skal også være et skilt på byggepladsen, som fortæller, hvilke firmaer, der arbejder på der. Det har heller ikke været tilfældet.

Kommer bag på chefen

Departementschefen har nu sagt kontrakten med byggefirmaet op. Han siger selv, at han ikke har haft kendskab til nogle uregelmæssigheder. Via Skatteministeriets presseafdeling har han sendt en skriftlig kommentar.

- Jeg må sige, at sagen kommer bag på mig. Jeg har naturligvis ikke været vidende om, at der angiveligt skulle være arbejdsforhold, der ikke var i orden. Samtidig har jeg ikke haft kendskab til en litauisk underleverandør. Jeg har entreret med et dansk firma med CVR-nr., som jeg har fået anbefalet, skriver departementschefen blandt andet.

Enhedslisten undrer sig over, at departementschefen ikke har mere styr på tingene.

- Jeg er glad for, at Jens Brøchner har sagt kontrakten op, men jeg må også indrømme, at det ikke ser særlig kønt ud, at den øverste chef for Skattteforvaltningen ikke har styr på de regler, der er på området, og at reglerne ikke bliver overholdt i forbindelse med byggeriet, siger partiets skatteordfører Rune Lund.

Han siger selv, at han havde været i god tro og at han hyrede i et firma som har et dansk cvr-nummer. Hvad kunne han have gjort anderledes?

- Jeg tror bestemt ikke, at Jens Brøchner har haft en fordækt dagsorden om at hyre underbetalt arbejdskraft. Men når man er den øverste embedsmand i Skatteministeriet, har man et særligt ansvar for at sikre sig, at alle regler bliver overholdt, og det er ikke sket i det her tilfælde, siger Rune Lund.

Jens Brøchner siger også selv, at han for fremtiden vil være mere opmærksom.

- Jeg er meget ærgerlig over, at jeg – på trods af, at jeg har forsøgt at sikre mig, at gældende regler blev fulgt – ikke grundigt nok har undersøgt, hvorvidt arbejdet blev udført under ordnede vilkår. Det siger sig selv, at jeg fremover vil være ekstra opmærksom i situationer som denne, skriver han til DR Nyheder.

Opdateret med citater fra Jens Brøchner.