DF afviser Løkkes plan om at hæve skatten

Det kan ikke komme på tale at hæve bundskatten for at fjerne den såkaldte PSO-afgift inden sommerferien, fastslår DF-formand Kristian Thulesen Dahl.

- Det virker noget grotesk, at regeringen beder os om at hæve bundskatten her i juni, for så til efteråret at lokke os ind i en stor skattediskussion, hvor nogle partier synes, vi skal sænke topskatten, lyder det fra Kristian Thulesen Dahl (DF). (Foto: ASGER LADEFOGED © Scanpix)

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) kan godt droppe sine planer om at forhandle en skattestigning på plads inden sommerferien, som skal finansiere den planlagte afskaffelse af PSO-afgiften.

I hvert fald hvis det står til Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, der gør det klart, at han ikke vil hæve skatten for at finansiere afskaffelsen af PSO-afgiften.

Det er en afgift, som især virksomheder, der bruger meget energi, betaler, og sidste år gav den otte milliarder kroner i statskassen.

Men EU mener, at den i sin nuværende er konkurrenceforvridende, og man har derfor bedt Danmark om at lave den om. Det har fået regeringen til at spille ud med en model, der både hæver bundskatten for almindelige danskere og samtidig skærer i personfradraget.

- Det virker noget grotesk, at regeringen beder os om at hæve bundskatten her i maj-juni, for så til efteråret at lokke os ind i en stor skattediskussion, hvor nogle partier synes, vi skal sænke topskatten, lyder det fra Kristian Thulesen Dahl.

Skyd diskussionen til efteråret

- Stop nu den her snak om at hæve bundskatten. Det vil være helt forkert over for dem med lave indkomster, siger partiformanden.

Han opfordrer regeringen til at skyde forhandlingerne om PSO-afgiftens afskaffelse til efteråret.

- Vi vil ikke være med til en omlægning af PSO-afgiften, der betyder, at alle danskere med lave indkomster får en skattestigning. Det ville være en omvendt Robin Hood, som indirekte kan være med til at skaffe penge til at sænke topskatten til efteråret. Det siger vi stop for i dag, fastslår Kristian Thulesen Dahl.

Rammer de lavest lønnede for hårdt

Han mener, at regeringens udspil - hvor man fjerner PSO-afgiften og finansierer det ved at hæve bundskatten med 0,31 procent i 2021 og beskærer personfradraget med 1.100 kroner om året - rammer de lavestlønnede danskere for hårdt.

Men selv om regeringen spiller ud med et alternativt finansieringsforslag, hvor virksomhederne skal betale en del af regningen, rammer den panden mod DF-muren. Kristian Thulesen Dahl anerkender dog, at PSO-afgiften skal afskaffes.

- Det vil vi gerne tale konstruktivt om til efteråret, siger han.

Men at virksomhederne skal være med til at betale regningen for PSO-afgiftens afskaffelse, er fundamentalt for DF-formanden.

- Hvis PSO-afgiften skal afskaffes til efteråret, skal man finde nogle af pengene ved at sløjfe nogle af projekterne for vedvarende energi. Og så skal virksomhederne også betale deres andel – for eksempel over selskabsskatten, siger Kristian Thulesen Dahl.

DF-formanden mener samtidig, at Lars Løkke Rasmussen bør være glad for, at Dansk Folkeparti med dagens melding afværger en truende kritik af løftebrud.

Lovede skattelettelser i valgkampen

I en duel med daværende statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) 11 dage før folketingsvalget lød det sådan fra Lars Løkke Rasmussen:

- Venstres hovedprioritet er, at for ganske almindelige danskere, dem der får samfundets hjul til at snore. Dem der står op om morgenen, går på arbejde og har for lille en gevinst ud af det, dem vil vi gerne give en skattelettelse, sagde Lars Løkke Rasmussen og understregede i samme duel:

- Jeg vil da gerne give det løfte her i aften, at man kan da regne med de løfter, jeg giver: Jeg siger ikke ét før valget, og så gør det stik modsatte efter.

Ikke desto smed Venstre-regeringen i sidste uge en model på bordet for Folketingets finansordførere, hvor man fjerner PSO-afgiften og finansierer det ved at hæve bundskatten med 0,31 procent i 2021 og beskærer personfradraget med 1.100 kroner om året.

- Der er skabt rigtigt meget forvirring i forhold til, hvad Venstre gik til valg på, siger Kristian Thulesen Dahl.

- Enhver statsminister bør være glad for at undgå en løftebrudsdiskussion, og den melding vi kommer med nu, giver også Venstre mulighed for at komme videre i forhold til at undgå et prædikat om løftebrud, som nogle prøver at klistre på dem, siger han.

FacebookTwitter