DF: Alle flygtninge skal vente tre år på familiesammenføring

Strammere familiesammenføringsregler vil kun ramme en mindre del af asylansøgerne. Det er for slapt, siger Dansk Folkeparti.

Martin Henriksen, udlændingeordfører for Dansk Folkeparti, vil stramme reglerne for familiesammenføring mere end regering lægger op til. (Foto: Jan Macdonald Arnskov © dr)

Torsdag behandler Folketinget et lovforslag der, vil betyde, at flygtninge i fremtiden skal vente tre år på at få deres familier til Danmark.

Men forslaget gælder kun for de flygtninge, der får en midlertidig opholdstilladelse i Danmark. Sidste år var det tilfældet for hver femte asylansøger. Flertallet af asylansøgere er derimod omfattet af FN’s flygtningekonvention og har ret til at få deres familier hertil med det samme.

Det vil Dansk Folkeparti lave om på.

"Jeg kan sagtens forstå, at det er frustrerende for en person, som gerne vil have resten af familien til Danmark."

martin henriksen, dansk folkeparti

- Vi så gerne, at man ramte hele vejen rundt, så der var mulighed for at stramningerne gjaldt alle, siger Martin Henriksen, udlændingeordfører for Dansk Folkeparti.

Partiet vil nu fremsætte et ændringsforslag til lovforslaget, som vil betyde, at også flygtninge, der er omfattet af FN’s flygtningekonvention skal vente tre år på at få deres familier her til.

Dansk Flygtningehjælp: En humanitær katastrofe

Men det vil være et klokkeklart brud på FN’s flygtningekonvention, vurderer Dansk Flygtningehjælp.

- Det vil være en overtrædelse af Danmarks forpligtigelser internationalt set. Derudover vil det også være en humanitær katastrofe, fordi familiemedlemmerne befinder sig i områder, hvor de er i fare, siger asylchef Eva Singer.

Dansk Folkeparti afviser, at den yderligere stramning, som de foreslår, vil være en overtrædelse af Danmarks forpligtigelser.

- Man skal huske, at konventioner i høj grad et spørgsmål om fortolkning, siger Martin Henriksen.

Den opfattelse deler udlændinge- og integrationsministier Inger Støjberg ikke.

- Vi er bundet af konventioner, og vil holdet det, vi har skrevet under på, siger hun.

FAKTA: STRAMNING AF UDLÆNDINGELOVEN

  • Regeringen vil stramme udlændingeloven.
  • I fremtiden skal asylansøgere med midlertidig opholdstilladelse vente tre år på familiesammenføring.
  • Politiet skal konfiskere værdigenstande fra asylansøgere, som skal finansiere deres ophold i Danmark. Dog ikke genstande med affektionsværdi.
  • Flygtninge, der lever op til kriterierne i FN’s flygtningekonvention skal i fremtiden kun have opholdstilladelse i 2 år og ikke 5.
  • S, LA, K og DF bakker op om forslaget.

(Foto: Ninni Munch Pettersson © Dr)