DF betaler knap en million tilbage til EU

DF betaler samlet set al EU-støtte fra de seneste fire år tilbage efter anklager om muligt misbrug af støttekroner.

Morten Messerschmidt er ikke længere en del af Dansk Folkepartis ledelse, efter at DF-formand Kristian Thulesen Dahl fyrede ham fra partiets magtfulde koordinationsudvalg tidligere på ugen. (Foto: Linda Kastrup © Scanpix)

Dansk Folkeparti vil tilbagebetale 955.210,38 kroner til EU efter anklager om muligt misbrug af støttekroner. Det indstiller partiets gruppeformand i EU, Anders Vistisen.

Indstillingen kommer, efter at DR Nyheder i søndags kunne fortælle, at støttekroner fra Europa-Parlamentet til den europæiske partialliance Meld, som har haft DF'eren Morten Messerschmidt som formand, tilsyneladende er blevet brugt på at finansiere blandt andet Dansk Folkepartis sommergruppemøder.

Hvilket vil være i strid med reglerne.

DF-formand Kristian Thulesen Dahl har allerede godkendt indstillingen, og derfor vil Anders Vistisen på mandag fortælle Europa-Parlamentet, at DF har planer om at tilbagebetale de næsten en million kroner.

- Der har været en løsagtig omgang med formalia i MELD og FELD. Det indtryk, der har bredt sig i offentligheden, hvor der er tegnet et billede af rod, sjusk og lemfældig administration, har i min gennemgang vist sig at være et gennemgående problem, siger Anders Vistisen i en pressemeddelelse.

- Vi vil selvfølgelig samarbejde fuldt ud med OLAF (EU's antisvindel-enhed, red.) og Europa-Parlamentet om de undersøgelser, der allerede er påbegyndt, og det er vores håb, at vi snarest muligt kan få bragt klarhed og orden i sagerne, siger han.

Tilbagebetalingen dækker ifølge Dansk Folkeparti over alle de støttekroner, som Meld og den tilhørende fond Feld har modtaget fra Europa-Parlamentet i perioden 2012-2015, og som samtidig "relaterer sig til Dansk Folkeparti".

Det nye beløb på 955.210 kroner kommer oveni de cirka 1,6 millioner kroner, som Dansk Folkeparti tidligere har accepteret at betalte tilbage til Europa-Parlamentet. Det samlede beløb, som DF returnerer til EU, lyder dermed på 2.562.700 kroner.

Eftersom det nye beløb allerede er blevet godkendt i DF-ledelsen, vil Dansk Folkeparti ifølge Anders Vistisen "ikke have fået én krone fra Meld og Feld".

- Jeg vil gerne understrege, at der ikke er tale om, at aktiviteterne nødvendigvis er hverken ulovlige, problematiske eller har formelle mangler. Men at min anbefaling om tilbagebetaling alene bunder i en vurdering af, at det tjener Dansk Folkeparti som helhed bedst at lade sig separere fra disse europæiske organisationer. Som vi principielt og politisk altid har været modstandere af, og som vi følgeligt – i bagklogskabens ulideligt klare lys – aldrig burde have taget del i, siger Anders Vistisen i pressemeddelelsen.

- Jeg håber, at danskerne vil tage imod min uforbeholdne undskyldning for, at vi ikke har levet op til hverken de formelle eller de moralske standarder, som man med rette kunne have forventet af os. Det har ikke været godt nok, og det beklager jeg dybt.

Morten Messerschmidt udtaler sig i sagen kl. 16 direkte på DR2. Du kan følge med her fra kl. 15.40.

FacebookTwitter