DF: Brud på aftale at tolke kan komme til Danmark

Med løsningen for de afghanske tolke bryder regeringen med gammel aftale, siger DF.

Marie Krarup, forsvarsordfører, Dansk Folkeparti Dansk Folkeparti er ikke tilfreds med det tilbud, som forsvarsminister Nick Hækkerup (S) vil give de afghanske tolke. (Foto: DR © DR)

Dansk Folkeparti er ikke tilfreds med det tilbud, som forsvarsminister Nick Hækkerup (S) vil give de afghanske tolke.

Det siger Dansk Folkepartis forsvarsordfører, Marie Krarup, som vender sig imod, at tolkene får mulighed for at komme til Danmark.

DF er imod

- Vi er imod at give de afghanske tolke asyl. Vi synes, det er principielt forkert, at vi involverer os i en konflikt for at forsvare Danmark, og så betyder det efterfølgende, at man giver asyl til folk, der bor i Afghanistan.

- Det siger sig selv, at sådan en opgave kan være farlig at påtage sig, når man bor i et land, hvor der er konflikt. Og det ved man godt, når man påtager sig sådan en opgave, siger Marie Krarup.

Danmark har i alt brugt cirka 200 tolke i Afghanistan, hvoraf otte kommer fra Helmand-provinsen.

Dansk Folkeparti mener dog, at det er brud på en gammel aftale, at de afghanske tolke med forsvarsminister Nick Hækkerups nye aftale får mulighed for at komme til Danmark.

- I 2007 fik irakiske tolke asyl i Danmark, og dengang lavede man en aftale med Venstres daværende forsvarsminister Søren Gade om, at det her skulle ikke ske igen, siger Dansk Folkepartis forsvarsordfører og fortsætter:

- Så der ligger faktisk en gammel aftale om, at det her ikke skulle ske igen, og den bliver brudt nu.

- Vi synes, det er helt forkert, at vi skal tage imod 1000 mennesker, hvoraf mange nok vil have svært ved at integrere sig, siger Marie Krarup med henvisning til, at de 200 tolke måske hver tager fem familiemedlemmer med sig til Danmark.

- Løsningen er forkert

Hun mener også, at den danske tolkeløsning er helt forkert over for Afghanistan.

- For de har brug for de her unge mennesker, som både har udvist mod og initiativ. Hvordan skal Afghanistan nogensinde blive et velfungerende land, når sådanne mennesker forsvinder ud af landet, siger Marie Krarup.

Spørgsmål: Men har vi ikke et moralsk ansvar, når vi har bedt tolkene om at hjælpe de danske soldater?

- Nej, vi har ikke et moralsk ansvar for at ødelægge Danmark. Vi er gået ind i Afghanistan for at forsvare Danmark og slå al-Qaeda ned, og så skal vi ikke i næste åndedrag udvide vores asylpolitik, så vi ødelægger Danmark, siger Marie Krarup.

/ritzau/

Facebook
Twitter