DF chokerede over Irak-kommission: Magtmisbrug af Thorning

DF er "chokerede" over, at regeringen vil præsentere Irak-kommission uden at have talt med andre partier.

DF kritiserer regeringen for ikke at tage alle partier med på råd i forbindelse med ny Irak-kommission.

DF er "chokerede" over, at regeringen vil præsentere Irak-kommission uden at have talt med andre partier.

Dansk Folkeparti mener, at statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) og hendes nye S-R-SF-regering begår magtmisbrug i sagen om en undersøgelse af Irak-krigen.

Den danske indsats i Irak blev besluttet af et borgerligt flertal, men blev ikke støttet af de nuværende regeringspartier, som har ønsket en undersøgelse af krigsindsatsen, der splittede Folketinget.

Normalt bliver kommissioner nedsat efter forhandling i Udvalget for Forretningsordenen, hvor alle partier kan komme med idéer til kommissorium og også til, hvem der skal være medlemmer af kommissionen.

'Vi er meget chokerede'

Men det er ifølge Dansk Folkepartis udenrigsordfører og medlem af Folketingets præsidium, Søren Espersen, ikke sket i forbindelse med Irak-kommissionen:

- Her vil regeringen gøre det selv. Det er vi meget chokerede over. Jeg har talt med flere erfarne folk på Christiansborg, og vi har ikke set det her før, siger Søren Espersen.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt fastslog på sit ugentlige pressemøde, at regeringen onsdag præsentere Irak-kommissionen om Danmarks rolle i krigen og baggrunden for at gå ind i den.

Det ventes at ske på et pressemøde med forsvarsminister Nick Hækkerup (S), justitsminister Morten Bødskov (S) og udenrigsminister Villy Søvndal (SF).

Espersen: Svækker uvildigheden

Ifølge DR's oplysninger vil præsentationen også indeholde mere konkrete opgaver for det kommissorium, der skal belyse Danmarks rolle i krigen, og ikke mindst hvad baggrunden var for beslutningen om at gå ind i krigen fra dansk side.

- Selv om regeringen har flertal, så er det Folketinget, som nedsætter kommissioner. Det er ikke regeringen, men vi har intet fået at vide.

- Det er efter min mening en form for magtmisbrug, og det svækker uvildigheden i kommissionens arbejde, siger Søren Espsersen.

Han vil nu indkalde de tre ministre til samråd for at få en forklaring i Udvalget for Forretningsordenen, hvor medlemmerne af Folketingets præsidium og formændene for partiernes folketingsgrupper sidder.