DF dagen efter finansloven: Svært at sige, om der er store eller små skattelettelser på vej

Liberal Alliance forventer ”de største skattelettelser i mands minde” inden jul. DF tvivler.

(Foto: MATHIAS BOJESEN © Scanpix)

Forhandlingerne om en skatteaftale ender med, at danskerne får de største skattelettelser ”i mands minde” - og så inden jul.

Så skråsikkert skrev udenrigsminister og Liberal Alliances partiformand Anders Samuelsen i går aftes, da det stod klart, at regeringen har landet en finanslov med Dansk Folkeparti.

Forhandlingerne om en skatteaftale og de udlændingestramninger, som er Dansk Folkepartis pris for at gå med i en samlet aftale, fortsætter dog på uformindsket styrke.

Skal man tro LA-formandens opdatering på Facebook, så lander de ”inden jul endda”.

Helt så sikker i deres sag er de ikke hos forhandlingspartneren Dansk Folkeparti. Her kan finansordfører René Christensen ikke svare på, om partiet er ved at nikke ja til de største skattelettelser ”i mands minde”.

- Det kommer an på, hvornår mands minde er fra. Men det skal man jo spørge Liberal Alliance om. Det har jeg jo ikke nogen kommentarer til.

Men man kan jo også spørge dig, om I er på vej til at lave en aftale, der sikrer historisk store skattelettelser?

- Det ved jeg ikke. Hvad er store skattelettelser? Hvis man laver skattelettelser for en milliard, det er tusind millioner. Det er også mange penge ikke?

- Det kan man jo spørge forskellige folk om, hvorvidt det er stort eller småt.

Topskattelettelser i udsigt?

I forhandlingerne om skatteaftalen har regeringen spillet ud med, at man vil fjerne loftet over beskæftigelsesfradraget. Det vil belønne dem der tjener mere end 340.000 kroner om året.

Samtidig ønsker regeringen et nyt jobfradrag, der kan give op til 4.500 kroner om året til de laveste arbejdsindkomster. Og så vil regeringen fremrykke allerede vedtagne topskattelettelser, så de indføres allerede fra næste år. Det vil flytte topskattegrænsen fra 479.000 til 510.000 kroner.

Ifølge René Christensen er den største knast dog ikke på skat men på udlændingeområdet, hvor partiet lige nu forsøger at få landet en aftale om udlændingestramninger. DF har ønsket at få stoppet alt integration af flygtninge på midlertidigt ophold. Blandt andet skal flygtningebørn ikke ind i folkeskolerne, og danskundervisningen af dem skal stoppes.

Udlændinge vigtigst for DF

Og der kommer ikke en aftale om skattelettelser, før regeringen samtidig har nikket ja til en række stramninger på udlændingeområdet, slår DF-ordføreren fast.

- Vi er jo ikke imod at lave en skatteaftale. Vi siger bare, at vi har nogle andre ting, der er vigtige for os. Det er udlændingeområdet, og det skal løses samtidigt, siger han.

Særligt sidstnævnte trækker ud, fordi området er juridisk kompliceret.

- Når man stiller et spørgsmål omkring skat, så går departementschefen ned og trykker på knapperne, og så får vi et svar: Der er konsekvenserne sådan og sådan.

- Stiller vi spørgsmål på udlændingeområdet. Så kommer departementschefen tilbage og siger, at der får I svar i morgen. Det er bare meget mere kompliceret.

Uklart om det kan nås inden jul

Er der en mulighed for, at I ikke når i mål med aftalerne inden jul?

- Det kan jeg hverken sige ja eller nej til. Hvis jeg vidste det, så havde vi ikke haft den her konflikt.

Men er det en konflikt?

- Ja, det synes jeg da, det blev. Nu fik vi heldigvis landet en finanslov i går. Det er det vigtigste.

Liberal Alliances chefforhandler, økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille, sagde ved præsentationen af finansloven i går, at partiet ikke kan stemme for en finanslov ved den afgørende 3. behandling i Folketinget, hvis der ikke er landet en skatteaftale.

Det tvivler René Christensen på bliver tilfældet.

- Jeg reflekterer da over det. Men altså. Hvorfor skulle regeringen ikke stemme for sin egen finanslov? Hvorfor skulle man stemme mod sin egen politik?

Facebook
Twitter