DF: Danmark bør følge USA ud af FN's Menneskerettighedsråd

Menneskerettighedsrådet er en farce, der hverken er grund til at bruge tid, penge eller energi på, mener Søren Espersen.

DF-næstformand Søren Espersen vil fremsætte et folketingsforslag om, at Danmark forlader FN's Menneskerettighedsråd. (Foto: © Simon Skipper, Scanpix)

Dansk Folkepartis næstformand, Søren Espersen, udråber tre gange hurra for, at USA har valgt at trække sig fra FN's Menneskerettighedsråd - og han opfordrer til, at Danmark straks følger trop. Allerhelst så han, at rådet blev opløst.

- Der er ingen menneskerettigheder i det råd, det er en ren farce, der er i lommen på de mest fundamentalistiske arabiske stater, siger Søren Espersen.

Når det nye folketingsår indledes til oktober, vil Dansk Folkeparti derfor stille forslag i Folketinget om, at Danmark ikke er en del af FN's Menneskerettighedsråd - som vi har meldt vores kandidatur til.

- Vi skal hjælpe folk med deres frihedsrettigheder - alt det vi kan - men ikke gennem menneskerettighedsrådet, det dur simpelthen ikke, siger DF-næstformanden.

FN's Menneskerettighedsråd blev etableret i 2006, hvor det erstattede FN's Menneskerettighedskommission. Rådet har til opgave at fremme og beskytte menneskerettigheder og friheder, og det kan indlede undersøgelser og udtale kritik af lande, der begår brud på menneskerettighederne.

Men rådet er flere gange blevet kritiseret af blandt andre menneskerettighedsorganisationer, der har opfordret til at reformere rådet, så det ikke er domineret af lande, der i andre sammenhænge kritiseres for brud på menneskerettigheder.

Alle 193 FN-medlemslande skal cirka hvert fjerde år til en slags eksamen i menneskerettigheder i FN’s Menneskerettighedsråd i Genève. I april 2016 accepterede Danmark således 120 ud af 199 anbefalinger, mens 14 anbefalinger blev delvist accepteret.

Rådet har 47 medlemmer fordelt på 13 fra Afrika, 13 fra Asien, 8 fra Latinamerika og de caribiske stater, 7 fra Vesteuropa og 6 fra Østeuropa. Medlemmerne sidder i tre år og kan genvælges for to perioder.

Danmark har meldt sit kandidatur til en plads i FN's Menneskerettighedsråd i 2019-2021.

USA: Rådet er ikke sit navn værdigt

USA begrunder sit exit fra menneskerettighedsrådet med, at det ikke er dets navn værdigt. På et pressemøde i går kaldte USA's FN-ambassadør, Nikki Haley, menneskerettighedsrådet for en "hyklerisk og opportunistisk organisation, der latterliggør menneskerettigheder":

- Jeg vil gerne gøre det krystalklart, at denne beslutning ikke er at flygte fra vores menneskerettighedsforpligtelser, sagde hun.

USA har flere gange tidligere kritiseret menneskerettighedsrådet for at have "kroniske anti-Israel-holdninger" og for omvendt at se gennem fingre med menneskerettighedssager i arabiske medlemslande.

Den israelske premierminister, Benjamin Netanyahu, glæder sig over USA's exit. Han mener, at menneskerettighedsrådet "har vist sig som en partisk, fjendtlig og anti-israelsk organisation, som har svigtet sin mission om at beskytte menneskerettighederne".

DF: Menneskerettighederne vil få det bedre uden rådet

Søren Espersen mener også, at rådet har udført "Israel-bashing", og han er overbevist om, at det ligefrem vil være til gavn for menneskerettighederne, hvis rådet bliver nedlagt helt.

- De fundamentalistiske arabiske stater kan blære sig over, at de er med i menneskerettighedsrådet, så deres befolkninger bliver snydt. Så jeg tror faktisk, det bliver bedre for frihedsrettighederne, hvis rådet bliver nedlagt. Og gerne så hurtigt som muligt, siger han.

Den amerikanske udmeldelse er derimod blevet modtaget med ærgrelse i både FN og EU, og i Danmark ærgrer udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) sig også:

- Rådet har brug for at blive reformeret. USA er en vigtig partner i dette - og i at forsvare menneskerettigheder, frihed og demokrati, skriver han på Twitter.

Men det kan ikke lade sig gøre at reformere rådet, mener Søren Espersen, der påpeger, at arbejdet for menneskerettigheder er forankret flere andre steder:

- Danmark er med i meget internationalt samarbejde rundt omkring på kloden i alle mulige sammenhænge. Det her er bare ikke måden at gøre det på.

DR Nyheder forsøger at få en uddybende kommentar fra udenrigsminister Anders Samuelsen.