DF: Danmark jokker på USA med elefantstøvler

Udenrigsministeren har anlagt en ny diplomatisk tradition ved at give Palæstina diplomatisk status, siger DF.

Der er ingen ros til udenrigsministeren fra Dansk Folkepartis Søren Espersen.

Udenrigsminister Villy Søvndal (SF) høster ingen ros hos Dansk Folkepartis udenrigsordfører Søren Espersen for at at give Palæstina diplomatstatus.

- USAs reaktion vil være negativ. De vil ikke kunne forstå, at Danmark handler mod USAS interesser.

- Israel og Palæstina anser USA for et land, der har noget at skulle have sagt, og med dette skridt har Danmark jokket på USA med elefantstøvler, siger Søren Espersen til Ritzau.

Elendigt image

Samtidig forspilder Danmark sine muligheder for at kunne fungere som mægler i en sådan konflikt.

- Søvndal får samme elendige image som Mogens Lykketoft fik. Danmark er færdig, og Israel vil ikke have med os at gøre i det her spil, siger Søren Espersen.

Samtidig peger han på, at udenrigsministeren har anlagt en ny diplomatisk tradition.

- Det er aldrig sket før- mener jeg - i hele vores diplomatiske historien, der går tilbage til Middelalderen, at vi har oprettet diplomatiske forbindelser på ambassadørniveau med en stat, som ikke er anerkendt.

Statsretligt forkert

- Det er bare ikke noget, man gør. Det er en overraskelse, at man åbner en helt ny diplomatisk tradition, siger Søren Espersen.

Spørgsmål: Hvis det er den vej, der kan løsne op for konflikten, er det så ikke ligegyldigt, om Danmark giver diplomatisk status, før Palæstina er en anerkendt stat?

- Selve anerkendelsen er statsretsligt forkert. Den rigtige vej at gå er, at Palæstina bliver anerkendt som stat, før man opretter diplomatiske forbindelser med ambassader. Det skal gå den rigtige vej, siger Søren Espersen.

Palæstinas diplomatiske status betyder ifølge Villy Søvndal, at de bliver udstyret med immunitet. Det betyder, de bliver inviteret til officielle ting. Og det betyder, at de har alle de beskyttelser, som en ambassade har.

/ritzau/

Facebook
Twitter