DF: Danske IS-krigere er landsforrædere og skal aldrig hjem

Danmark skal ligesom Storbritannien afvise at hjemtage fængslede danske IS-krigere, mener regeringens støtteparti.

Danske statsborgere, der har kæmpet for Islamisk Stat, skal betragtes som landsforrædere og straffes i Syrien eller Irak, mener Dansk Folkepartis Søren Espersen. (Foto: søren bidstrup © Scanpix)

Det kan ikke komme på tale at hente danske statsborgere, som har kæmpet for Islamisk Stat, hjem fra fængsler i Syrien og Irak.

Sådan lyder den kontante reaktion fra Dansk Folkeparti, efter at USA har opfordret de øvrige koalitionslande i kampen mod IS til at hente fængslede statsborgere hjem og retsforfølge dem.

- Jeg vil meget nødigt have, at de kommer hjem. Det drejer sig om at holde dem dernede, siger Dansk Folkepartis udenrigsordfører, Søren Espersen.

- De har selv valgt den her landsforræderiske vej, og så må de også tage konsekvenserne af det. Og det betyder sandsynligvis livsvarigt fængsel de her steder, og det har de fortjent, siger han.

Forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) ønsker heller ikke at hente danske IS-krigere hjem med henblik på retsforfølgelse, men han erkender overfor DR Nyheder, at det kan blive nødvendigt, hvis koalitionens samarbejdspartner, Syriens Demokratiske Styrker (SDF), kommer med en konkret anmodning til Danmark.

DF: Kan aldrig få dem straffet i Danmark

USA’s forsvarsminister, James Mattis, argumenterer ligeledes med, at koalitionen ikke må lade SDF i stikken med de hundredvis af IS-fanger med forskellige nationaliteter.

Men det argument køber Dansk Folkeparti ikke.

- Nej, for vi kan aldrig få dem straffet herhjemme. Det er fuldstændig umuligt at finde vidner og løfte en sag, så de kan blive straffet på nogenlunde fornuftig vis. Det vil vi ikke have. Der er det langt bedre at hjælpe irakere og syrere med at lave nogle flere fængsler, siger Søren Espersen.

Et andet koalitionsland, Storbritannien, afviste i sidste uge at hente britiske IS-krigere hjem, og det bør Danmark også gøre, lyder opfordringen fra DF.

- Jeg er helt enig med briterne i den her sag. Normalt skal vi altid hjælpe danskere, der er i knibe rundt omkring i verden. Men de her folk er ikke længere danske statsborgere i mine øjne. De er landsforrædere, og de skal behandles som sådan, siger Søren Espersen.

Claus Hjort Frederiksen læner sig også op af den britiske model, men han siger, at skulle der komme en officiel anmodning, så må det være op til Justitsministeriet og Udenrigsministeriet at vurdere det fra sag til sag. Hvad vil din besked til ministerierne være?

- Det er bedst, hvis de bliver straffet dernede og ikke kommer hjem på noget tidspunkt. Man er klar over, når man rejser ud på den måde, at det er med fare for eget liv. Og når man tager ud for at kæmpe blandt andet mod Danmark, så kvalificerer man sig til at være landsforræder.

- Det her er ikke en analog situation, som kan sammenlignes med folk, der eksempelvis smugler narkotika i Thailand og efter nogle år gerne vil til Danmark og afsone. Dem vil man godt kunne hjælpe. Men det her er landsforræderi, og det skal straffes på den måde, som irakerne og syrerne finder bedst, siger Søren Espersen.

Skal ikke behandles som danske statsborgere

Dansk Folkeparti er normalt varme fortalere for at sende eksempelvis kriminelle rumænere hjem til afsoning i Rumænien. Bør vi så ikke også tage imod vores egne statsborgere, når nu de har begået kriminalitet i udlandet?

- Det her er ikke normal kriminalitet. Det handler jo ikke om lommetyve, eller hvad man nu kan være som rumæner, hvor vi har et udmærket arrangement med, at de kan sendes hjem, ligesom danske kriminelle i Rumænien vil kunne sendes hjem til afsoning i Danmark. Det her er noget andet.

- Landsforræderi er i mine øjne den allerværste forbrydelse, man kan forestille sig. De skal ikke behandles som danske statsborgere. De skal miste deres statsborgerskab om noget. Og så skal de dømmes efter de regler, der er i Syrien og i Irak, siger Søren Espersen.

Lige nu er vurderingen i Forsvarsministeriet, at der er ”en lille gruppe” danske IS-krigere i fangenskab i Syrien og Irak.

Forsvarsministeriet har ikke et præcist overblik over antallet, og Danmark har så vidt vides endnu ikke modtaget en konkret anmodning om at hente danske statsborgere hjem.

Ifølge Politiets Efterretningstjeneste har omkring 150 danske statsborgere sluttet sig til militante jihadistiske bevægelser i Irak og Syrien siden 2012.

En håndfuld formodede syrienkrigere har tidligere fået besked på, at de ikke er velkomne tilbage i Danmark. Siden marts 2015 har Udlændingestyrelsen nemlig haft mulighed for at inddrage opholdstilladelser hos formodede syrienkrigere, som er rejst fra Danmark, men som ikke er danske statsborgere.

Facebook
Twitter