DF: Danskerne skal og vil overvåges mere

Myndighederne skal overvåge danskerne mere i kampen mod ekstremisme, mener Kristian Thulesen Dahl (DF).

Kristian Thulesen Dahl mener, at danskerne er klar til mere overvågning - både af videokameraer og på nettet. (Foto: DR)

- Jeg mener klart, at vi skal have mere videoovervågning, siger Dansk Folkepartis leder Kristian Thulesen Dahl ovenpå weekendens terrorangreb.

Han har sammen med resten af blå bloks partiledere forfattet en ny terrorplan, som partierne fortæller om i en kronik i dagens udgave af Jyllands-Posten.

I fem punkter opridser partierne, hvad der skal gøres for at forbedre politiets terrorindsats. Det er blandt andet, at de er åbne overfor at give myndighederne bedre muligheder for målrettede initiativer.

Formuleringen er lidt kryptisk, men konkret betyder det ifølge Kristian Thulesen Dahl (DF), at danskerne skal videoovervåges mere på gader og stræder.

- For at sikre, at folk tør udleve friheden, så skal man have større sikkerhed for, at folk der har tanker om kriminelle terrorgerninger, bliver spottet og fanget før de kan begå terrorhandlinger, siger han til DR Nyheder.

Partilederen henviser til, hvordan politiet gjorde god brug af videoovervågning i jagten på gerningsmanden bag angrebene i København i weekenden.

- Jeg tror, de fleste danskere i dag har den opfattelse, at det faktisk er godt, at vi har videoovervågning, siger han.

Mere elektronisk overvågning

Myndighederne skal også i højere grad kunne spore interessante danskere på internettet for at komme ekstremister til livs.

- Kriminelle bruger de elektroniske hjælpemidler meget kraftigt til at kommunikere og til at opildne hinanden til eksempelvis terroraktioner, siger han.

Han og resten af Dansk Folkeparti vil give myndighederne mulighed for at følge bedre med.

- Der er nogle begrænsninger, som vi skal se på. Er de for skrappe? Skal vi eventuelt lempe på dem, så der bliver større mulighed for, at man kan følge de her folk med ekstremistiske tilbøjeligheder på nettet, siger han.

Danskernes accept er blevet større

Kristian Thulesen Dahl tror, at danskernes accept af at blive overvåget i det offentlige rum, er blevet større.

- Villigheden til at acceptere den slags, er blevet større. Simpelthen fordi det er en måde at sikre en større sikring af, at de kriminelle bliver fanget, og at terrorister rent faktisk også bliver stillet til ansvar. Dermed er der også en større sandsynlighed for, at terrorangrebet ikke sker, siger han.

Han mener, at det er vigtigt at rykke grænserne i takt med, at de kriminelle også ændrer deres adfærd.

- Vi tror også danskerne er parate til at acceptere sådan et skridt, og at de ikke betragter det som en generelt større overvågning, men betragter det som en del af at kunne følge med de her kriminelles gerninger.

Lovmæssige begrænsninger skal fjernes

Kristian Thulesen Dahl mener også, at det er tid til at kigge på lovgivningen, så den kan give videre rammer for overvågning.

- Der er også nogle lovgivningsmæssige begrænsninger, der handler om, hvornår man kan bruge sådan noget. Har du en konkret mistanke eller laver du en mere generel overvågning af ekstremistiske tilbøjeligheder på nettet, spørger han.

Dansk Folkeparti er ifølge partilederen meget indstillet på at give myndighederne øgede beføjelser. Men partiet vil også se på de tilgængelige ressourcer og forøge dem, hvis det er nødvendigt.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk