DF: Der er masser af steder, hvor politiet kan erstattes

DF, LA og K er åbne over for S-forslag om at lade fængselsbetjente overtage flere opgaver fra politiet.

Socialdemokraterne vil lade fængselsbetjente varetage flere af politiets opgaver, fordi der for tiden er god plads i de danske fængsler, mens politiet har for meget at se til. Det er flere af de blå partier positive overfor. (Foto: Claus bech © Scanpix)

I dag er det politiets ansatte, der er på arbejde, når en fængselsfange skal transporteres til en retssag, når en kriminel udlænding bliver sendt hjem, og når fotovognene skal bemandes.

Men sådan ser fremtiden ikke nødvendigvis ud.

Socialdemokraterne foreslår i dag, at de danske fængselsbetjente skal overtage flere af politiets opgaver, fordi politibetjentene har for meget at se til, mens der ifølge Kriminalforsorgen er omkring 400 frie pladser i de danske fængsler, som giver fængselsbetjentene mindre at se til.

DF: Spændende forslag

Dansk Folkeparti kalder S-forslaget for "spændende" og vil gerne være med til at se på det.

- Der er masser af steder, hvor man vil kunne erstatte politiet, sådan at de kan beskæftige sig med for eksempel at efterforske indbrud – et område der næsten er blevet forsømt i Danmark for tiden, siger Dansk Folkepartis retsordfører Søren Espersen.

For eksempel nævner Søren Espersen, at fængselsbetjentene også kunne tage sig af told- og paskontrollen i lufthavnen.

For Dansk Folkeparti er det vigtigste, at det er fængselsbetjentene selv, der er klar til at varetage flere af politiets opgaver, fordi de har tid til det lige nu, hvor der er tomme celler i fængslerne.

LA: God idé

Også Liberal Alliance og Konservative giver forslaget en varm modtagelse forud for efterårets forhandlinger om en ny politiaftale.

- Jeg synes, det er en god idé, at man ser på fleksibiliteten i forhold til hvilke medarbejdere, der kan varetage hvilke opgaver. Det er vi altid med på at se på, siger Liberal Alliances retsordfører Simon Emil Ammitzbøll.

Han fornemmer, at politiet i øjeblikket har for mange opgaver, og derfor er Liberal Alliance åbne over for forslaget om at bruge fængselsbetjente til at varetage flere af politiets opgaver.

- Der er behov for at frigive ressourcer, sådan at politiet kan koncentrere sig om deres kerneopgaver. Det er derfor, vi ser på mindre automatisk trafikkontrol, og det er derfor, vi ser på det her med fængselsbetjente. Det, tror jeg, er vigtigt, siger han.

Han forventer dog ikke, at der vil være tomme celler i de danske fængsler i en lang periode. For med en blå regering vil vi se en strammere retspolitik, hvor flere vil blive idømt længere fængselsstraffe for blandt andet voldtægt og grov vold, er hans pointe.

K: Brug fængselsbetjente og firmaer

Hos de Konservative får forslaget også en varm modtagelse.

- Man kunne godt bruge andre grupper som fængselsbetjente til at lede udviste folk til deres hjemlande, siger de Konservatives Naser Khader.

Politiet skal tage sig af kerneopgaver som at bekæmpe kriminalitet og terror. Opgaver som for eksempel fangetransport bør udliciteres, mener Konservative.

- I forhold til de opgaver, som ikke har med det traditionelle politiarbejde at gøre, er vores forslag, at man skal udlicitere dem, og så må nogen byde ind. Det kan også være fængselsbetjente, siger han.

Under valgkampen foreslog partiet, at private sikkerhedsfirmaer som for eksempel G4S bliver sat til at varetage den slags opgaver, som de gør det i andre lande.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk