DF får ny arvefølge med René Christensen: Næstformanden har også formandsambitioner

Dermed er det unge håb Peter Kofod ikke længere partiets klare kronprins.

Det er 15 års erfaring fra Christiansborg, herunder 10 år som finansordfører med adskillige forhandlinger bag sig, der gør, at DF har valgt at gøre René Christensen til næstformand for at få hans kompetencer ind på Christiansborg, da han ikke blev genvalgt ved Folketingsvalget 1. november. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix (Foto: © Philip Davali, Ritzau Scanpix)

Dansk Folkepartis René Christensen har ikke haft formandsambitioner, siger han.

”Haft”, som i datid.

Men hvad med i nutid?

- Det har man jo, hvis man går efter at blive næstformand. Man skal i hvert fald reflektere over det, for det ligger i posten: Hvis Morten Messerschmidt får en tagsten i hovedet, så skal næstformanden tage over, siger René Christensen i DR's politiske podcast, Slotsholmen.

Den garvede finansordfører blev ikke genvalgt ved folketingsvalget, men går nu efter at blive genvalgt som næstformand i partiet.

En næstformandspost, der ellers skulle gå til den unge partifælle Peter Kofod, så arvefølgen lå fast. Det handlede om stabilitet og tryghed, understregede Morten Messerschmidt, da bølgerne gik allerhøjest i det uroplagede parti.

Men dén plan er nu ændret. Og med den altså også arvefølgen i partiet, bekræfter René Christensen.

- Ja, formelt, hvis jeg bliver valgt til næstformand. Så er det sådan, det er.

Har du og Peter Kofod en fælles forståelse for, hvem der er kronprins?

- Det har vi ikke på den måde talt om, men får Morten Messerschmidt en tagsten i hovedet eller en dom, vi ikke kan forestille os, så bliver jeg fungerende formand. Det ligger i posten. Det kan ikke være anderledes, siger René Christensen.

Han understreger, at han ikke vil være en del af en konflikt om formandsposten.

Så du kommer heller ikke til at stille op til et eventuelt kampvalg mod Peter Kofod?

- Man skal aldrig afvise noget, overhovedet ikke. Det kan også godt være, man står et andet sted der. Men det er slet ikke der, jeg ser det, siger René Christensen.

Du kan lytte til DR's politiske podcast, Slotsholmen, der udkommer to gange ugentligt her:

Brug for hans evner

Da Morten Messerschmidt sidste år stillede op som formandskandidat til at efterfølge Kristian Thulesen Dahl, var det med EU-parlamentarikeren Peter Kofod ved sin side. Idéen var at få en klar arvefølge i partiet. Den unge Peter Kofod skulle være kronprins.

Der var bare et enkelt lille problem: Partiets vedtægter spændte ben for, at han formelt kunne vælges som næstformand, fordi han ikke sad i Folketinget. Imens man gik i gang med at ændre vedtægterne, blev René Christensen valgt som næstformand.

Ved folketingsvalget 1. november skiftede de to positioner. Peter Kofod blev valgt ind, René Christensen blev stemt ud.

Til gengæld kan René Christensen med de ændrede vedtægter nu genvælges som næstformand. Det sker ifølge begge DF'ere efter en fælles forståelse i partiledelsen og folketingsgruppen.

Peter Kofod er i stedet for næstformand blevet gruppeformand for DF's fem mandater store folketingsgruppe. (Foto: © Philip Davali, Ritzau Scanpix)

Argumentet er, at det decimerede parti har brug for René Christensens solide parlamentariske erfaring på Christiansborg. Og når nu han ikke er folketingsmedlem længere, måtte partiet give ham andre stjerner på skulderen.

- Jeg blev spurgt, om jeg ville det, og der skal en post til for at kunne tale på vegne af Dansk Folkeparti, når man ikke har et folkeligt mandat. Der er næstformands-posten jo fantastisk til det, siger René Christensen.

Men Messerschmidt sagde dengang, at man fik to for prisen på én, hvis man stemte på ham og Kofod. Er det ikke at føre DF’erne bag lyset, at det så er dig, der nu skal være næstformand?

- Jeg er ikke formelt valgt til det endnu. Jeg er valgt af folketingsgruppen, og så stiller jeg op til hovedbestyrelsen den 30. november, og så håber jeg, hovedbestyrelsen vil vælge mig som næstformand. Så det er stadig en demokratisk proces.

Argumentet fra Messerschmidt var dengang, at det var vigtigt, at arvefølgen var klar. Det skulle give ”stabilitet og tryghed”. Men nu er det ikke længere klart, hvem der er kronprins?

- Det er et valg om, at vi skal have mere arbejdskraft. Vi skal køre længere på literen. Og så må man også bare sige, at vi skal i gang med en opbygningsproces.

Er det ikke en svær position over for de delegerede, der stemte på Messerschmidt og den kontrakt, han lagde frem med Peter Kofod som næstformand – når I så 10 måneder senere bryder den kontrakt?

- Peter er blevet gruppeformand, så Peter er bestemt med i det. Det er ikke en intern magtkamp. Det er almindelig drift. Og en klar aftale, der er mellem Morten Messerschmidt, Peter Kofod, folketingsgruppen og mig. Så det er sket i gensidig respekt.

I har jo selv understreget, at det er vigtigt, at der er en klar arvefølge. Er det ligegyldigt nu?

- Nej, men altså – et valg mellem mig og Peter er nok ikke helt skørt. Det er ikke nat og dag, man skal vælge mellem. Jeg er helt rolig med det.

Morten Messerschmidts retssag skal gå om

Det er bestemt ikke uinteressant, hvem der er næstformand i DF netop nu.

Folketinget har i dag på ny ophævet Morten Messerschmidts immunitet, og dermed kan retssagen om Meld og Feld gå om.

I august sidste år blev Morten Messerschmidt idømt seks måneders betinget fængsel for svindel med EU-midler og dokumentfalsk i byretten. Men få måneder senere afgjorde Østre Landsret, at sagen skulle gå om, da byretsdommeren kunne opfattes som inhabil.

Morten Messerschmidt blev sidste år idømt seks måneders betinget fængsel i retssagen, som nu må gå om, fordi dommeren i byretten kunne opfattes som inhabil. (Foto: © Martin Sylvest, Ritzau Scanpix)

Hvis retssagen ender i en dom, kan det være, DF'erne skal finde sig en ny formand. Morten Messerschmidt vil i hvert fald ikke kunne blive siddende, hvis han bliver erklæret uværdig af Folketinget, svarer René Christensen:

- Det kan jeg ikke forestille mig. Det vil Morten jo heller ikke. Han er et ordentligt menneske.

Han understreger dog, at han "slet, slet ikke" tror, at Morten Messerschmidt vil blive dømt. Men planen er klar, hvis DF-formanden skulle gå af. Så bliver René Christensen ny DF-formand:

- Vi tror på, vi ikke kommer i den situation. Så derfor er det hypotetisk. Men vi har selvfølgelig haft den snak med hinanden, at hvis det utænkelige sker, så er det sådan, det er, siger han.

Og så vil Peter Kofod ikke gå efter at overtage formandsposten fra dig?

- Så langt har vi slet ikke været ude. Så langt er jeg heller ikke selv i de tanker.

Hvorfor egentlig ikke det? Det er da en oplagt tanke at tænke?

- Politik er nogle gange for meget taktik og "se rundt om hjørner" i stedet for at leve i nuet.

Slotsholmen