DF: Folk, der opsøger livstidsfanger har 'noget helt galt med dømmekraften'

Kriminalforsorgen skal ikke fungere som et datingcentral for livstidsdømte, mener retsordfører.

Det skal være slut med at besøge livstidsfanger, hvis man ikke har haft en relation til dem, inden de blev dømt, mener DF. (Foto: Ernst van norde © Scanpix)

Livstidsdømte mordere som Peter Lundin og Peter Madsen skal i fremtiden ikke have mulighed for at få besøg af nye venner i fængslet.

Det mener Dansk Folkeparti, der i morgen fremlægger et beslutningsforslag om, at livstidsdømte fanger ikke må modtage besøg i fængslet af personer, som de har stiftet bekendtskab med efter deres dom.

- Vi synes, det er et problem, at folk bare kan benytte vores kriminalforsorg til alle mulige ting – det kan være dating, det kan være at stifte familie eller få besøg af folk, der synes, de er fascinerende, fordi de har begået den hårdeste form for kriminalitet, siger retsordfører Peter Kofod Poulsen.

Noget galt med dømmekraften

Men partiet fremsætter ikke kun forslaget for at indskrænke livstidsfangernes frihed. Det er lige så meget for at beskytte dem på den anden side af fængselsmurene, forklarer retsordføreren.

- Det er også en beskyttelse af de folk, som må have noget helt galt med dømmekraften, hvis de synes, at det er spændende og interessant at tale med en livstidsdømt fange, siger Peter Kofod Poulsen og konstaterer:

- De må finde noget andet at lave.

Lige nu sidder der kun 25 livstidsdømte i de danske fængsler, men Peter Kofod Poulsen mener alligevel, at det er nødvendigt at lovgive om livstidsfangerne.

- Det er en lille gruppe mennesker, men det er en gruppe mennesker, der har begået den hårdeste kriminalitet, man kan forestille sig. Det er folk som Ubådsmadsen, Peter Lundin eller Amagermanden. Det er afskyelig kriminalitet, der er blevet begået, siger han.

Gamle og nye venner

Ifølge DF's beslutningsforslag må livstidsfangerne gerne få besøg af gamle bekendtskaber som ægtefæller, børn eller gamle venner. Men de må altså ikke få visit af nye relationer.

Hvordan definerer du et bekendtskab? Hvis jeg har gået til badminton med Peter Madsen for fire år siden, må jeg så tage på besøg?

- Det er klart, at der er et definitionsspørgsmål, hvis forslaget bliver vedtaget i morgen.

- Hvis man har haft en relation, inden man blev dømt, hvor man har set noget til hinanden og har haft noget sammen, jamen, så skal man have lov til at komme ind. Hvis ikke, så synes jeg ikke, man skal have lov, siger Peter Kofod Poulsen.

Forslaget fra Dansk Folkeparti har fået en blandet modtagelse. Mens Socialdemokratiet og justitsminister Søren Pape Poulsen (K) gerne vil se nærmere på reglerne, udtrykker Fængselsforbundet bekymring for livstidsfangernes resocialisering, hvis forslaget vedtages.

Facebook
Twitter