DF-formand klager til Lykketoft over Corydon

Folketingets Præsidium må ind i sagen om salget af Dong-aktier til Goldman Sachs, kræver Kristian Thulesen Dahl.

Finansminister Bjarne Corydon (S) fastholdt på et samråd i sidste uge, at Goldman Sachs' Dong-bud var det bedste. DF-formand Kristian Thulesen Dahl tvivler og klager nu over Corydon. (Foto: © Keld Navntoft, Scanpix)

Kristian Thulesen Dahl tager nu et usædvanligt og opsigtsvækkende skridt i sagen om regeringens kontroversielle salg af Dong-aktier til den amerikanske investeringsbank Goldman Sachs sidste år.

Dansk Folkepartis formand indgiver mandag en klage til Folketingets øverste ledelse, præsidiet, over finansminister Bjarne Corydon (S).

Kristian Thulesen Dahl klager over, at finansministeren ikke vil fremlægge alle oplysninger om Dong-salget til medlemmerne af Folketingets Finansudvalg, som sidste år vedtog det aktstykke, der godkendte salget til Goldman Sachs.

- Nu går vi til Folketingets ledelse, præsidiet, og kræver, at de med formand Mogens Lykketoft (S) i spidsen siger til Finansministeriet, at de oplysninger skal lægges frem til Folketinget, siger Kristian Thulesen Dahl.

DF-formanden vil konkret vide, hvilke andre bud, der kan have været på Dong-aktierne, og hvad de bud i givet fald har været.

Nye oplysninger

Kristian Thulesen Dahl tager sagen op nu, fordi der i de seneste uger er kommet flere nye oplysninger frem om salget af Dong-aktier til Goldman Sachs.

Tidligere på måneden udkom bogen 'Det bedste bud', som fortæller, at Folketingets Finansudvalg havde pligt til at bremse regeringens Dong-salg til Goldman Sachs, ATP og PFA for 11 milliarder kroner, hvis der var mulighed for at få en højere pris.

Men ministeren fortalte aldrig udvalget om denne pligt og nægtede også at fortælle Finansudvalget, hvilke andre bud der blev givet på aktierne.

I sidste uge kritiserede tidligere Dong-direktør Anders Eldrup aktiesalget til Goldman Sachs og hævdede, at man kunne have opnået et bedre bud.

På baggrund af de nye oplysninger kræver Kristian Thulesen Dahl derfor, at Folketingets Præsidium går ind i sagen.

- Vi bliver nødt til at få Bjarne Corydon og regeringen til at lægge åbent frem hvilke bud, der har været på Dong, altså de alternative muligheder der var til Goldman Sachs, siger Kristian Thulesen Dahl.

Corydon: Goldman Sachs-bud var det bedste

Finansminister Bjarne Corydon har flere gange slået fast - så sent som i sidste uge på et samråd i Finansudvalget - at Goldman Sachs' bud var det bedste, men det er Kristian Thulesen Dahl langt fra overbevist om.

På samrådet fastholdt Bjarne Corydon, at buddet fra Goldmann Sachs var det bedste og afviste, at der skulle ligge noget 'mystisk' til grund for, at alle oplysninger om salget ikke kunne lægges frem.

- Jeg mener, at der er skabt tvivl om det udsagn, og derfor skal vi selvfølgelig kunne få de oplysninger, så vi kan finde ud af, om det var rigtigt, at han sagde sådan, eller om det i virkeligheden var forkert, siger Kristian Thulesen Dahl.

- Og i det omfang, man ikke kan gøre det åbent, fordi der selvfølgelig også er forretningshemmeligheder i det, må de gøre det fortroligt. Ligesom man gør i alle mulige andre sammenhæng, hvor Finansudvalget får oplysninger fra regeringen, som skal holdes fortroligt. Det kan vi godt finde ud af, siger han.

Folketingets formand, Mogens Lykketoft, har ingen kommentarer til Kristian Thulesen Dahls klage. Præsidiet vil behandle klagen, når den er indgivet, lyder det fra Mogens Lykketofts kontor.