DF-forslag splitter læserne: Fra helt retfærdigt til en glidebane mod selvtægt

Læserne på dr.dk er langt fra enige om, hvorvidt privatpersoner skal have lov til at udstille indbrudstyve på Facebook.

Debatten om offentliggørelse af billeder fra overvågningskameraer splitter i den grad dr.dk's læsere. (Foto: martin sylvest andersen © Scanpix)

Hvis ens eget overvågningskamera fanger en mulig indbrudstyv på fersk gerning, skal man så have lov til at lægge billederne på Facebook eller sin egen hjemmeside?

Det spørgsmål splitter i den grad dr.dk’s læsere, som formiddagen igennem har debatteret Dansk Folkepartis seneste beslutningsforslag.

Står det til Dansk Folkeparti, skal eksempelvis privatpersoner og virksomheder have lov til at lægge private overvågningsbilleder på nettet, hvis de har anmeldt sagen til politiet.

Hvis en tyv bryder ind i mit private hjem, behøver jeg ikke en dommer for at afgøre, om dette er en ulovlig handling.

CS, bruger på dr.dk

Det er nemlig ulovligt i dag, og det skal laves om, mener godt og vel halvdelen af de læsere, som har deltaget i debatten.

- Selvfølgelig skal det være lovligt. Dem, der begår en kriminel handling, har taget et valg og må være forberedt på de konsekvenser, der kan blive, skriver Ole Aadal på dr.dk.

Under retsligt ansvar

Det bakker brugeren ”CS” op om.

- Hvis en tyv bryder ind i mit private hjem, behøver jeg ikke en dommer for at afgøre, om dette er en ulovlig handling. Utroligt, så beskyttende Danmark er over for kriminelle.

Peder Frandsen er enig i det, men understreger, at det skal ske ”under retsligt ansvar”.

- Hvis det viser sig, at personen, som man offentliggør, ikke har gjort noget ulovligt, skal denne også ”renses” offentligt samt have godtgjort en erstatning, skriver han.

Hvis politiet ikke har ressourcer til at efterforske sagerne og det dermed betyder, at sager om indbrud og tyveri ikke opklares, så må politiet have tilført flere ressourcer.

Randi, bruger på dr.dk

Flere ressourcer til politiet

Ifølge Dansk Folkepartis retsordfører, Peter Kofod Poulsen, handler det om at styrke danskernes retsfølelse.

- Vi har desværre set en stribe sager, hvor ofret for en forbrydelse har måttet betale en bøde for at offentliggøre billeder af folk, der har været i færd med at stjæle ens ejendele, og hvor man som offer ikke føler, at politiet har ageret særligt hurtigt, siger han til DR Nyheder.

Men ifølge godt halvdelen af de brugere, der har deltaget i debatten på dr.dk, bør man i stedet tilføre politiet flere ressourcer.

- Jeg kan godt forstå at man kan blive fristet til at gøre det, især når det er tydeligt, at der bliver begået en kriminel handling. Men vi må følge lovgivningen. Hvis politiet ikke har ressourcer til at efterforske sagerne og det dermed betyder, at sager om indbrud og tyveri ikke opklares, så må politiet have tilført flere ressourcer, skriver Randi på dr.dk.

Man er uskyldig, indtil en dommer har sagt noget andet. Så skal man ikke hænges ud med navn og billede, før det er sket.

Magnus karlsen, bruger på dr.dk

Frygter mere selvtægt

Flere peger på, at forslaget vil blive en glidebane mod mere selvtægt i samfundet.

- Gabestokken skal ikke genindføres. Lyt til politiets råd i stedet, skriver Jakob Pedersen.

Det er Magnus Karlsen enig i.

- Det pjat skal stoppes. Man er uskyldig, indtil en dommer har sagt noget andet. Så skal man ikke hænges ud med navn og billede, før det er sket.