DF freder minister efter undskyldning

Dansk Folkeparti tager miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsens (V) undskyldning til efterretning. Ministeren kan se frem til en næse.

DF lader Esben Lunde Larsen blive som minister. Det er godt, at man siger undskyld, når man har "lavet noget skidt". Det siger gruppeformand Peter Skaarup. (Foto: JENS ASTRUP © Scanpix)

Dansk Folkeparti tager miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsens (V) undskyldning til efterretning i den såkaldte kvotesag. Ministeren bliver dermed på sin post.

Det siger DF's gruppeformand, Peter Skaarup, efter at partiet har drøftet sagen på et gruppemøde her til formiddag.

- Vi tager den undskyldning, som ministeren har givet overfor Folketinget og overfor os, til efterretning og konstaterer, at regeringen er indstillet på at føre den fiskeripolitik, som et flertal i Folkertinget vil føre, siger Peter Skaarup.

Dansk Folkeparti vil samtidig arbejde for at sikre et flertal for, at Esben Lunde Larsen nu får en påtale – eller en såkaldt næse – af Folketinget. Og det skal være en ”alvorlig” en af slagsen, siger Peter Skaarup.

- Han er under overvågning, for han har fået et gult kort, siger DF-gruppeformanden.

Afgørelsen om ministerens fremtid kommer, efter at Esben Lunde Larsen tidligere i dag udsendte en pressemeddelelse, hvor han gav en uforbeholden undskyldning for ikke at have oplyst Folketingets partier tilstrækkeligt i den såkaldte kvotesag.

Han undskyldte konkret for ikke at have videregivet forslag fra sit eget ministerium om fiskekvoter til Folketinget.

Esben Lunde Larsen undskyldte også, at der ikke har været et godt samarbejde om at finde løsninger, som kan stække kvotekongerne.

Han lovede at "gøre mit yderste for at medvirke til at gennemføre Folketingets fiskeriaftale både i ord og ånd. Blandt andet i forhold til de såkaldte kvotekonger."

Fødevareministeren er i den seneste uge blevet beskyldt for at lyve og tilbageholde oplysninger overfor Folketingets partier.

Det skyldes, at Dansk Folkepartis fiskeriordfører, Ib Poulsen, på vegne af Folketingets partier flere gange både mundtligt og skriftligt har efterspurgt konkrete forslag fra embedsværket i Fødevareministeriet til bekæmpelse af de såkaldte kvotekonger, der opkøber fiskekvoter af små fiskere.

Partierne uden om regeringen har ikke været tilfredse med Esben Lunde Larsens svar, og Ib Poulsen har beskyldt Esben Lunde Larsen for at tilbageholde oplysninger og for at kende til flere måder at bekæmpe kvotekongerne på, end han hidtil har oplyst.

Efter Dansk Folkepartis gruppemøde kan ministeren dog konstatere, at han indtil videre kan blive siddende på sin post.

- Han har undskyldt, og det er vi meget tilfredse med, siger Peter Skaarup.