DF freder Sander i Penkowa-sag

DF vil ikke undersøge Helge Sander i sag om svindelmistænkt hjerneforsker trods massivt krav fra oppositionen.

Hjerneforskeren Milena Penkowa under en forelæsning på Københavns Universitet. (© DR)

Dansk Folkeparti vil ikke have undersøgt, om Helge Sander (V) spillede en rolle som videnskabsminister i sagen om den svindelanklagede hjerneforsker Milena Penkowa, som han ser privat.

Det fastslår DF's forskningsordfører Jesper Langballe, som afviser oppositionspartiernes krav. Han mener ligesom Sander selv, at der ikke er noget at komme efter. Dermed ser kravet fra venstrefløjen ud til at falde til jorden.

Et stykke valgkamp

- Hele sagen er det værste vrøvl. Det er et stykke valgkamp fra oppositionens side, hvor man driver kalkunjagt på en forhenværende minister, siger han.

I 2009 fik Milena Penkowa EliteForsk-prisen på 1,1 millioner kroner, mens Sander var minister. Hun var indstillet af Københavns Universitet og Det Frie Forskningsråd, og som minister kan han hverken indstille hende eller ændre deres indstilling, siger Helge Sander i en pressemeddelelse.

- BTs anklage om, at "Minister hjalp fupforsker" lider af det problem, at min rådgivning skulle have fundet sted i efteråret 2010 - altså et halvt år efter at jeg var stoppet som minister, siger Helge Sander.

Han har talt med hende som en "utrolig værdifuld lægelig rådgiver". Langballe er slet ikke bekymret over, at de kender hinanden.

- Hvis min læge, som jeg måske er gode venner med, bliver mistænkt for bedrageri, kaster det da ikke noget mistænkeligt skær over mig, siger Jesper Langballe.

R støtter undersøgelse

Milena Penkowa er politianmeldt for at forfalske dokumenter og opdigte rotteforsøg. Hendes forskning er to gange blevet undersøgt, men hun er blevet frikendt af Københavns Universitet.

De Radikales forskningsordfører Marianne Jelved støtter en undersøgelse af Helge Sander.

- Det er relevant af hensyn til Helge Sander selv, siger hun.

SF's Jonas Dahl mener ifølge B.T., at Sander har et "stort forklaringsproblem". Socialdemokraternes Rasmus Prehn ønsker også en undersøgelse.

Facebook
Twitter