DF: Gaza og Vestbredden er ikke besat

Dansk Folkeparti anerkender ikke, at Israel holder de palæstinensiske områder besat.

De besatte områder. Sådan betegner både det danske udenrigsministerium og internationale organisationer som FN og EU de palæstinensiske områder Vestbredden og Gaza, der siden 1967 har været under israelsk kontrol.

Men områderne er slet ikke besat, lyder det nu fra Dansk Folkeparti.

- Der er ikke nogen international lov, der siger det (at områderne er besatte, red). FN's Generalforsamling har vedtaget 300 resolutioner, men FN laver ikke internationale love, sagde udenrigsordfører Søren Espersen torsdag aften i Debatten.

Få timer forinden diskuterede Folketinget, om Danmark skal anerkende Palæstina som en selvstændig stat. Det vil både Enhedslisten og SF, mens de øvrige partier ikke mener, det vil gavne fredsprocessen mellem israelere og palæstinensere. Andre bakker dog venstrefløjen op.

- Anerkendelse af Palæstina kan åbne nye døre, så man prøver at nytænke måden at forhandle på, som de seneste 20 år ikke har ført til noget. Det er ét af flere diplomatiske værktøjer, sagde ph.d.-studerende på RUC Leila Stockmarr i Debatten.

Israel skal føle sig alene

Ifølge Stockmarr er det afgørende for at skabe fred, at resten af verden lægger stærkt pres på Israel.

- Israel, der systematisk bryder folkeretten, skal føle sig alene, for at man kan presse dem som den suverænt stærkeste part i den her konflikt til at levere på internationale parametre og folkeretten.

I Søren Espersens øjne overtræder Israel imidlertid ikke nogen love, da det efter hans mening ikke er afgjort, hvem Gaza og Vestbredden tilhører.

- Grænserne er ikke fastsat endnu. Områderne er, hvad man på engelsk kalder "disputed areas" (omstridte områder, red.), hvor to folkeslag mener, de har ret til områderne. Det skal fastlægges ved en fredsløsning - så finder man de grænser, sagde Søren Espersen.