DF genopliver krav om paradigmeskifte i udlændingepolitik - og kigger mod Tyskland

Flygtninge med midlertidigt ophold skal sendes hurtigere hjem, lyder det fra DF.

Dansk Folkepartis partiformand Kristian Thulesen Dahl og Peter Skaarup holder pressemøde efter partiets sommergruppemøde i Sønderborg. (Foto: © Henning Bagger, Scanpix)

Da skatteforhandlingerne på dramatisk vis brød sammen kort efter nytår betød det også, at et såkaldt paradigmeskifte i dansk udlændingepolitik blev sparket til hjørne.

Men nu skydes det igen ind på forhandlingsbordene, når regeringen og Dansk Folkeparti skal forhandle om en ny finanslov i efteråret.

Støttepartiet erklærer sig utålmodig for at få genoptaget forhandlinger, der i Dansk Folkepartis øjne gerne skal munde ud i, at flygtninge uden permanent ophold i langt højere grad skal vende retur til deres hjemland, når forholdene tillader det.

- Vi vil genoplive det tema i efteråret, for vi mener, at det er vigtigt, at hvis ikke man er berettiget til at være i et land, og ikke er forfulgt længere, så skal man faktisk også vende tilbage til sit hjemland, siger gruppeformand Peter Skaarup (DF) på et pressemøde i forbindelse med partiets sommergruppemøde.

Midlertidigt beskyttede

Det har tidligere været fremme, at der blandt andet lå forslag om hjemsendelsesprogrammer og større økonomisk tilskyndelse til frivillig hjemrejse på forhandlingsbordet.

Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) bekræftede også på et tidspunkt i det dramatiske forløb, at den særlige integrationsgrunduddannelse IGU var til forhandling, selvom regeringen gerne ser, at flygtninge integreres via arbejdsmarkedet.

Gruppen omfattet af et eventuelt 'paradigmeskifte' vil være personer, der er midlertidigt beskyttet i Danmark - typisk syrere, som har fået tildelt beskyttelse efter den særlige paragraf 7, stk. 3.

Det er den gruppe af flygtninge, som må vente tre år på familiesammenføring, fordi de ikke er individuelt forfulgte, men er flygtet fra en borgerkrig.

- Det er helt naturligt, at det bringes ind i forbindelse med finanslovsforhandlingerne. Så vi skal tage de elementer fra paradigmeskiftet frem igen, og det må være ret enkelt, for regeringen lagde et papir på bordet foran os som et tilbud, godt nok i forhold til en skattediskussion, siger DF-formand Kristian Thulesen Dahl under pressemødet.

- Det er ting, som de (regeringen, red.) har ment, vi kunne gøre, også i medfør af konventionerne, så det er bare med at komme i gang. Vi kan lige så godt lave det her i efteråret, siger Kristian Thulesen Dahl, der først ønsker et folketingsvalg afholdt efter indgåelsen af finansloven.

Spejder mod Tyskland

Men de papirer, der allerede ligger på bordet i regeringskontorerne, kan sagtens blive suppleret med nye krav om stramninger fra Dansk Folkeparti.

Den tyske regering har fremsat et lovforslag om at indføre et loft på 1.000 familiesammenføringer om måneden. Det er stadig juridisk uafklaret, om lovforslaget kan vedtages i den form, men Dansk Folkeparti har øjnene stift rettet mod vores naboer i syd.

- Oversat til Danmark vil det sige cirka 70 familiesammenføringer. Hvis tyskerne kan gøre sådan noget, så kan vi godt sige, at "so ein ding mussen wir auch haben", altså vi vil også gerne kunne gøre det, siger Peter Skaarup.

- Vi har haft nogle konventioner, som nogle af de andre partier siger, vi bryder, hvis vi gør sådan noget. Men hvis Tyskland kan, så kan Danmark selvfølgelig også, lyder det fra gruppeformanden.

Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) har tidligere udtalt, at den danske regering holder øje med det tyske forslag, men at der fortsat er en række uafklarede spørgsmål.