DF: Grotesk at afvise folkeafstemning

Justitsministeriet ventes tirsdag at konkludere, at Danmark ikke holder folkeafstemning om EU's nye reformtraktat: - Grotesk og tåbeligt, siger DF's EU-ordfører om konklusionen.

Grotesk og tåbeligt, kalder Dansk Folkepartis EU-ordfører Morten Messerschmidt Justitsministeriets konklusion om, at EU's nye reformtraktat ikke kræver en dansk folkeafstemning. (© DR)

EU's nye reformtraktat kræver ikke en dansk folkeafstemning. Traktaten overfører nemlig ikke i Grundlovens forstand ny suverænitet fra Danmark til EU. Den vurdering ventes Justitsministeriet tirsdag at præsentere.

Allerede før fremlæggelsen er der protester mod den konklusion: Grotesk og tåbelig kalder Dansk Folkepartis Europa-ordfører Morten Messerschmidt Justitsministeriets konklusion.

Og Enhedslisten mener, regeringen er ude på at snyde befolkningen.

For snæver fortolkning

- Justitsministeriets jurister anlægger den snævrest mulige fortolkning af, hvad der er suverænitetsafgivelse, siger Morten Messerschmidt til DR Nyheder fra Moskva, hvor han netop har været observatør ved det russiske valg.

- Men der kan ikke tænkes noget mere suverænitets-afgivende end en situation, hvor Danmark mister sin ret til at nedlægge veto, siger DF's EU-ordfører.

Tåbelig konklusion

Messerschmidt kalder det grotesk ikke at betragte det som afgivelse af suverænitet, når EU på et sagsområde går fra enstemmighed til flertalsafgørelse. Danmark kan altså stemmes ned:

- Jeg synes, det er helt tåbeligt, siger DF's Europa-ordfører om juristernes konklusion.

Tre områder i spil

Selv finder Morten Messerschmidt, at EU overtager suverænitet på Danmarks bekostning på tre områder:

  • EU går fra enstemmighed til flertalsafgørelser på 60 sagsområder.

  • Med Charteret om Grundlæggende Retigheder får EU-domstolen i Luxembourg nye, vidtrækkende beføjelser.

  • EU får status som "juridisk person", der selv kan indgå internationale aftaler og forpligte medlemslandene.

Befolkningen bliver snydt

Også Enhedslisten protesterer mod den ventede konklusion fra Justitsministeriet. Partiet mener, at regeringen forsøger at snyde befolkningen for en folkeafstemning:

- Det er muligt, argumentationen holder i byretten, men overfor befolkningen holder den ikke. Befolkningen har krav på en folkeafstemning, siger Per Clausen, der er Enhedslistens nye EU-ordfører.

Udenrigsministeriet klar

Både Udenrigsministeriet og Justitsministeriet har haft travlt med at nærlæse den nye traktat for at klargøre dens indhold for politikerne og borgerne.

Udenrigsministeriets 140 sider lange redegørelse blev mandag lagt ud på ministeriets hjemmeside.

Justitsministeriets analyse frem idag

Justitsministeriets redegørelse, der især skal fokusere på, om Danmark i Grundlovens forstand afgiver ny suverænitet til EU, ventes offentliggjort tirsdag.

Hvis svaret er nej, ventes regeringspartierne, støttet af Socialdemokraterne og Radikale, at afvise en folkeafstemning - også selvom traktaten er omfattende.

Derimod kræver Dansk Folkeparti, Ny Alliance, SF og Enhedslisten en folkeafstemning, også selvom der ikke formelt er tale om ny afgivelse af suverænitet.

Facebook
Twitter