DF-gruppeformand: Der skal være orden i tingene

Det var først og fremmest et sommergruppemøde, siger Dansk Folkepartis Peter Skaarup om de dage i august 2014, hvor en MELD-konference blev finansieret af EU-midler.

- Jeg kan ikke svare dig på, hvorfor partiet ikke står direkte nævnt. Det kan jeg ikke, siger Peter Skaarup (DF) i et interview med DR.

Det vækker undren i toppen af Dansk Folkeparti, at partiet ikke er nævnt et eneste sted i en indberetning, som det europæiske parti MELD - med DF’eren Morten Messerschmidt i spidsen - har sendt til Europa-Parlamentet.

Det fortæller gruppeformand Peter Skaarup (DF) i et interview med DR's EU-korrespondent Ole Ryborg.

Europa-Parlamentet har givet omkring 100.000 kroner i støtte til en MELD-konference i august 2014 i Kolding, som ifølge indberetningen fandt sted på præcis samme tidspunkt som Dansk Folkepartis årlige sommergruppemøde. Det fremgår heller ikke, at deltagerne i MELD-konferencen alle var DF’ere.

Dansk Folkeparti som sådan er ikke nævnt i der her aktiviteter. Er det noget, der overrasker dig?

- Umiddelbart ja, for det er jo en del af Dansk Folkepartis virke, at vi har fire medlemmer af Europa-Parlamentet. Så umiddelbart ja. Men jeg kan ikke svare dig på, hvorfor partiet ikke står direkte nævnt. Det kan jeg ikke.

Var det et sommergruppemøde eller en MELD-konference?

- Det var først og fremmest et sommergruppemøde, hvor vores folketingsmedlemmer mødes efter en sommertid, hvor der har været små og store politiske meldinger, og så har man brug for at drøfte det med hinanden. Selvfølgelig også med vores europaparlamentarikere og med vores hovedbestyrelse, som også er til stede. Så tager vi en god politisk snak, efter at sommeren er gået, siger Peter Skaarup.

I de interne EU-dokumenter, som DR har kunnet få adgang til, fremgår det, at Europa-Parlamentet har givet støttekroner til en MELD-konference i august 2014 i Kolding, som ifølge rapporterne altså fandt sted på præcis samme tidspunkt som Dansk Folkepartis årlige sommergruppemøde.

DF ikke nævnt

Men intet sted i papirerne om konferencen er Dansk Folkeparti dog nævnt, og det fremgår heller ikke, at deltagerne alle var partiets folketingsmedlemmer, EU-parlamentarikere og administrative medarbejdere.

EU-midlerne er betalt til det europæiske parti MELD, mens Dansk Folkepartis Morten Messerschmidt har været formand eller siddet i partiets ledelse. MELD var en partialliance af EU-skeptiske partier, og DR Nyheder er kommet i besiddelse af rapporter, som MELD har indsendt til Europa-Parlamentet for at beskrive, hvordan man har brugt støttekronerne.

Rapporterne viser, at sommergruppemøderne i DF i 2014 og 2015 over for parlamentet bliver beskrevet som europæiske MELD-sommerkonferencer afholdt af Morten Messerschmidt med over 40 deltagere.

Peter Skaarup deltog selv på sommergruppemødet i Kolding 4.-6. august 2014 og står også opført på deltagerlisten til MELD-konferencen, som ifølge rapporterne, der er indberettet til EU, fandt sted 5. august 2014.

Så det er et EU-tilskud til et lukket arrangement i virkeligheden?

- Ja. Altså, vores sommergruppemøder og også den her konference, som specielt handlede om EU, det er lukkede arrangementer. Fordi det skal være et forum, hvor man kan diskutere med hinanden, hvad der foregår politisk. Både på Christiansborg, men også i EU. Det er ikke meningen, at pressen skal have adgang. Til gengæld holder vi så et pressemøde, hvor vi fortæller bagefter, hvad der er foregået sådan i store træk, siger Peter Skaarup.

Når I holder sådan et arrangement, betragter du det så som et rent Dansk Folkeparti-arrangement?

- Ja. Det er jo sådan, at vi diskuterer alle politiske spørgsmål, og EU fylder jo meget, men det er ikke sådan, at vi har folk med fra andre partier end Dansk Folkeparti. Det er medlemmer af folketingsgruppen, hovedbestyrelsen, Europa-Parlamentet, og så har vi også nogle ansatte med.

Messerschmidt dominerende figur

DR har fået adgang til det program for MELD-konferencen, som er blevet indberettet til Europa-Parlamentet. Samtidig har Dansk Folkeparti selv udleveret programmet fra sommergruppemødet for samme dag. Peter Skaarup har studeret og sammenlignet de to programmer.

Det ligner jo en helt selvstændig konference?

- Jeg skal ikke kunne sige, hvad der er grunden til, at det ser lidt forskelligt ud. Men vi kan da i hvert fald konstatere, at Morten Messerschmidt går igen som den dominerende figur, og det er jo meget naturligt, i og med at han har været formand for vores gruppe i Europa-Parlamentet.

Men hvis du fik sådan et program, ville du så ikke tænke, at her skal jeg til konference hos det europæiske parti MELD?

- Jo, umiddelbart. Men jeg har ikke set det her før, så jeg kan ikke lige vurdere det på stående fod her. Nu står vi og snakker om, hvordan tingene præcis har været, og det skal man næsten spørge MELD – den her organisation – om, for jeg kan ikke vurdere, hvad præcis der er grunden til, at det ser lidt forskelligt ud, siger Peter Skaarup.

Oplysningerne om, at EU-midlerne er gået til at medfinansiere Dansk Folkepartis sommergruppemøde, er ifølge to eksperter afgørende, fordi EU-støttekroner ifølge reglerne hverken direkte eller indirekte må finansiere nationale partier.

Peter Skaarup, reglerne i EU er ret klare. EU’s støtte til europæiske partier må hverken direkte eller indirekte gå til at støtte nationale partier. Taler vi her om fejl eller fusk, at man har gjort det?

- Det har jeg ikke nogen grund til at tro. Det er jo sådan, at man fra kommissionens side har været igennem de ting, der ligger omkring MELD/FELD i forhold til Dansk Folkeparti, og der har man besluttet at skulle betale de her 1,6 millioner kroner tilbage. Men mig bekendt har der ikke været noget i forbindelse med vores afholdelse af sommergruppemøder. Det må man jo gå ud fra, at de også har kigget på. Men det får vi se, om der er mere, som de gerne vil komme efter.

Men du betragter det, I har fået, som et EU-tilskud?

- Ja. Og rent praktisk er det ikke sådan, at folketingsgruppen har ret meget med det at gøre. Det er noget, vores europaparlamentarikere har søgt om i det regi, som de nu befinder sig i. Og så er det det. Det er ikke sådan, at vi i folketingsgruppen sidder og diskuterer indgående, om det her har noget med EU at gøre, eller har det her ikke noget med EU at gøre. Men meget fylder på EU-fronten, det må vi jo sige, siger Peter Skaarup.

Skal være orden i tingene

MELD og den tilhørende fond FELD har tidligere været i søgelyset, fordi de ifølge Europa-Parlamentets præsidium har misbrugt EU-støtte. I alt 2,9 millioner blev krævet tilbage i maj måned, blandt andet fordi der er gået penge til politiske kampagner for Dansk Folkeparti og en sejltur rundt til 16 danske havnebyer med ledende DF-medlemmer. Dansk Folkeparti indvilligede dengang i at tilbagebetale 1,6 millioner kroner.

Gruppeformanden slår fast overfor DR, at hvis det skulle vise sig at der er nogle problemer med støttekronerne til sommergruppemøderne og MELD konferencerne, så vil partiet ”få rettet op på det”.

Du er ikke bekymret for, om der dukker nye sager op?

- Det er jo aldrig rart, men der skal være orden i tingene, og hvis ikke der er orden i tingene, så må man jo få rettet op på det, siger Peter Skaarup.