Dansk Folkeparti vil gøre det obligatorisk for højtuddannede udlændinge fra ikke-EU-lande, der kommer til Danmark for at arbejde, selv at betale for adgangen til danske velfærdsydelser.
Det gælder eksempelvis sygehusbehandling, skolegang og daginstitutionspladser, skriver Berlingske.
Det fortæller partiets udlændingeordfører, Martin Henriksen.
- De udlændinge, der kommer hertil som udenlandsk arbejdskraft og deres medfølgende familiemedlemmer, skal selv forsikre sig i forhold til vores velfærdssamfund. Hvis man benytter sig af vores velfærdsgoder, så mener vi også, at man må kunne forvente, at folk selv betaler, siger han til Berlingske.
- Der skal være et optjeningsprincip, så jo længere tid du har været i Danmark og betalt til fællesskabet, jo mere bliver du sidestillet med danskere med hensyn til adgang til dansk velfærd.
DF-ordføreren peger på, at en optjeningsperiode på syv år kunne være et udgangspunkt for adgangen til danske velfærdsydelser.
På Christiansborg møder idéen massiv modstand.
- Det er slet ikke noget, vi kan støtte. Der er tværtimod tale om nogle udlændinge, som Danmark har brug for. Dem, der kommer hertil, kommer på nogle ordninger, som vi har strammet op, siger Socialdemokraternes udlændingeordfører, Dan Jørgensen.
Regeringspartiet Venstres udlændingeordfører, Marcus Knuth, kalder forslaget et udtryk for "en absurd tankegang"
/ritzau/