DF holder Støjberg op på valgløfte: Lav Flygtningenævnet om nu

Venstre varslede i 2014 et opgør med Flygtningenævnet, men har ikke handlet på det siden folketingsvalget. Det kræver DF nu.

Inger Støjberg (V) og Martin Henriksen (DF) var før folketingsvalget enige om at ændre i Flygtningenævnet. (Foto: Thomas lekfeldt © Scanpix)

- Vi er kritiske over for sammensætningen af Flygtningenævnet. Det uafhængige er gået af fløjten.

Sådan lød det fra Venstres daværende politiske ordfører, Inger Støjberg, tilbage i november 2014, hvor hun krævede et opgør med Flygtningenævnet og dets praksis. Men det er endnu ikke sket, og det møder nu kritik fra Dansk Folkeparti.

- Det er kritisabelt, at man har givet vælgerne det indtryk, at man ønsker at tage et opgør med Flygtningenævnet og så efterfølgende ikke handler på det, siger udlændingeordfører Martin Henriksen (DF).

Inger Støjberg bebudede, at hvis man kom i regering efter folketingsvalget, ville man blandt andet ændre på sammensætningen af nævnet, som træffer de endelige afgørelser om tildeling og afvisning af asylstatus og opholdstilladelse i Danmark.

Men siden Venstre overtog magten i juni, er der ifølge Martin Henriksen ikke taget nogle tiltag for at følge op på løftet.

Flygtningenævnet
  • Flygtningenævnet er en slags domstol, som behandler sager om asyl.
  • En sag kan først komme i Flygtningenævnet, hvis en flygtning har fået nej til asyl af Udlændingestyrelsen.
  • Nævnet beslutter endeligt, hvem der skal have asyl og opholdstilladelse i Danmark.
    Flygtningenævnets beslutninger kan derfor ikke ankes.
  • Sager i Flygtningenævnet afgøres af et nævn på fem personer: En dommer, en person valgt af Advokatrådet, en person valgt af Justitsministeriet, en person valgt af Udenrigsministeriet og en person valgt af Dansk Flygtningehjælp.
  • Flygtningenævnet hører under Justitsministeriet.

       Kilde: Flygtningenævnet/Wikipidia/JP

 

 

Og det er ikke godt nok, lyder det fra Dansk Folkeparti.

- Hvis Dansk Folkeparti og Venstre var enige om noget før valget, så er det jo lidt fjollet, hvis vi ikke også skulle være enige om det efter valget.

Dansk Flygtningehjælp skal ud

En del af de ændringer, som Inger Støjberg og Venstre lovede i 2014, var, at Dansk Flygtningehjælp ikke længere skulle have mandat til at udpege et af Flygtningenævnets medlemmer.

Og netop det faktum finder Martin Henriksen problematisk, da Dansk Flygtningehjælp ifølge ham varetager flygtninges interesser og dermed ikke skal have indflydelse på, hvem der skal have opholdstilladelse eller ej.

Dansk Folkeparti mener derfor, at regeringen skal komme i gang med ændringerne, og partiet så endda helst, at Flygtningenævnet blev helt afskaffet.

- Groft sagt fungerer nævnet lidt som en stat i staten. De kan lave om på asylpolitikken uden om Folketinget og regeringen, og det, synes jeg faktisk, er et demokratisk problem, og derfor må det gerne ske forholdsvist hurtigt, siger Martin Henriksen.

I løbet af efteråret har han stillet adskillige spørgsmål i udlændinge-, integrations- og boligudvalget til minister Inger Støjberg om Flygtningenævnets praksis. I flere tilfælde er der dog ikke kommet noget svar fra ministeren.

Det har ikke været muligt for DR Nyheder at få en kommentar fra hverken Inger Støjberg (V) eller udlændingeordfører Marcus Knuth (V).