DF i frontalangrebtransportministeren

Ole Birk Olesen udviser arrogance og uvidenhed om transportpolitikken, lyder det i en skarp kritik fra DF.

Trafikordfører for Dansk Folkeparti, Kim Christiansen langer hårdt ud efter transportminister Ole Birk Olesen (LA). (Foto: Anders Debel hansen © Scanpix)

Mindre end 100 dage inde i sin tid som transportminister bliver Liberal Alliances Ole Birk Olesen nu mødt med massiv kritik for sin embedsførelse.

Og det er regeringens eget støtteparti, Dansk Folkeparti, der går forrest.

Partiets transportordfører Kim Christiansen beskylder direkte Ole Birk Olesen for ikke at være kompetent nok til at styre transportpolitikken.

- Set fra min stol kom Ole Birk ufatteligt skævt ind i jobbet som minister. Han kom med en arrogance og en attitude om, at 'nu skal min politik bare igennem'. Og man kan godt fornemme, at det er et område, som ministeren ikke har beskæftiget sig med. Det er embedsværket i Transportministeriet, der styrer substansen, siger Kim Christiansen og fastslår om Ole Birk Olesens første tid som transportminister:

- Det er svært at være inde i alt, men da jeg blev transportordfører for 10 år siden, brugte jeg en uge, hvor jeg satte mig på mit kontor og satte mig ind i alle forlig, som DF var med i. Jeg synes, at ministeren burde have gjort det samme. For han virker indimellem for dårligt forberedt, siger han.

Glemmer sit støtteparti

Grundlæggende mener Kim Christiansen, at Ole Birk Olesen 'glemmer', at han sidder i mindretalsregering, som er afhængig af andre partier – ikke mindst Dansk Folkeparti – for at få sin politik igennem.

Det gjorde sig blandt andet gældende i de nyligt afsluttede forhandlinger om en ny taxalov, hvor transportministeren – efter Kim Christiansens mening – alt for længe talte taxatjenestens Ubers sag.

- Det undrede mig, at der skulle gå flere måneder, inden han reelt skiftede krus. Det var som om, at han mente, at vi andre skulle blive klogere. Jeg havde forventet, at han undervejs korrigerede for, hvad vi andre sagde. Det skete ikke. Så det måtte vi bruge omkring tre møder på at få rettet på plads, siger Kim Christiansen med henvisning til den endelige politiske aftale.

Taxaforhandlingerne endte tidligere på måneden i en aftale mellem regeringen, Dansk Folkeparti, SF, De Radikale og Socialdemokratiet. Aftalen fik kort efter krads kritik af flere borgerlige ordførere for hverken at være liberal eller nytænkende nok.

- Jeg tror, at Ole Birk kunne gøre livet nemmere for sig selv, hvis han interesserede sig lidt for, om der kunne findes 90 mandater bag de forslag, han fremsætter, fastslår Kim Christiansen, der ikke kan lade være med at drømme sig tilbage til tiden med Ole Birk Olesens forgænger i transportministerstolen, Venstres Hans Christian Schmidt.

- Lad mig sige sådan: Han vidste godt, hvem hans støtteparti var. Og der synes jeg, at Ole Birk skal lære – inden han fremsætter forslag – måske at cleare med sit støtteparti, om der overhovedet kan skabes et flertal for det, han ønsker, siger han.

Ole Birk Olsen selv ønsker ikke at stille op til interview, men via Transportministeriets presseafdeling skriver han blandt andet i en mail:

- Jeg har stor respekt for Kim Christiansens lange erfaring som transportordfører, men det betyder ikke, at vi altid er politisk enige, og det mener jeg, der skal være plads til.

Ved at lære at tælle til 90

Hvis Kim Christiansen endelig skal sige noget formildende om Ole Birk Olesen som transportminister er det, at han er 'ved at lære at tælle til 90'.

- Jeg tror, at Ole Birk har lært noget af sin første tid som minister. Han er blevet meget mere imødekommende og lydhør i forhold til de input, vi kommer med. Jeg tror dog også fremadrettet, at vi vil få slagsmål, siger Kim Christiansen.

Samtidig mener andre ordførere - herunder regeringsordførere - at Ole Birk Olesen givetvis er kommet noget skidt fra start, men at han 'er ved at komme efter det':

- Det må svært at komme ind som liberal bannerfører og skulle være forhandler på et meget teknisk og stort og omfattende område. Da han under taxaforhandlingerne først fandt ud af, hvordan logikken bag 90 mandater hang sammen, tog det ham faktisk ikke så længe at få forhandlet en aftale færdig, siger Socialdemokratiets transportordfører Rasmus Prehn.

Ole Birk Olsen uddyber via Transportministeriets presseafdeling:

- I mine små tre måneder som minister har jeg forhandlet med ordførere fra alle partier nærmest på ugentlig basis. Jeg går ind for, at man siger, hvad man mener, så vi kan få uenighederne på bordet og diskutere dem åbent. Det har undervejs medført diskussioner, hvor bølgerne har gået højt. Selvom jeg gør det klart, hvor jeg står, lytter jeg også til de andre synspunkter, og det har skabt resultater og fremdrift i forhandlingerne.

- Jeg er glad for de politiske forlig og aftaler, jeg har indgået med brede flertal i Folketinget, og det er da også mit indtryk, at Dansk Folkeparti er tilfreds med de aftaler, de står bag, lyder det fra Ole Birk Olesen.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk