DF kalder minister i samråd efter EU-afgørelse: 'Det kan vi selvfølgelig ikke leve med'

EU skal ikke bestemme over dansk udlændingepolitik, mener Morten Messerschmidt.

Morten Messerschmidt (DF) indkalder minister i samråd efter EU-afgørelse. (Foto: Ida Guldbæk Arentsen © Scanpix)

Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) skal stå skoleret og forklare, hvordan Danmarks skal håndtere dagens EU-afgørelse, der fandt, at Danmark handlede i strid med reglerne i en familiesammenføringssag omhandlende en tyrkisk statsborger.

Det mener Dansk Folkepartis EU-ordfører, Morten Messerschmidt, som indkalder ministeren i samråd.

- Jeg synes, at det er foruroligende, at EU-domstolen kan blande sig i dansk udlændingepolitik. Vi har igennem alle årene fået at vide, at det kun var Folketinget, der bestemte udlændingepolitikken, men det gælder åbenbart ikke, når det er EU's dommere, og det kan vi selvfølgelig ikke leve med, siger EU-ordføreren.

Dansk Folkepartis udtalelser bliver bakket op af den forhenværende udlændinge- og integrationsminister, Inger Støjberg (V)

- Dansk udlændingepolitik skal besluttes i Folketinget og ikke i EU. Så jeg er selvsagt ikke tilfreds med afgørelsen, siger hun og pointerer, at hun tager det som en selvfølge, at regeringen får belyst, hvor mange tyrkere det potentielt drejer sig om, og hvordan man får lukket 'hullet'.

Dagens EU-afgørelse omhandler en tyrkisk kvinde, bosiddende i Tyrkiet, som i 2009 ønskede at blive familiesammenført med sin mand og fire børn, der alle boede og havde fået permanent opholdstilladelse i Danmark.

Det afviste de danske myndigheder. De mente nemlig, at tilknytningen til hjemlandet var større end til Danmark, selvom resten af familien boede der. Den afgørelse underkendte EU i dag, da de fremhævede en gammel aftale mellem EU og Tyrkiet, hvor der fremgår følgende:

- Fællesskabets medlemsstater og Tyrkiet må ikke indføre nye begrænsninger for så vidt angår vilkårene for adgang til beskæftigelse for arbejdstagere og deres familiemedlemmer, der på nævnte landes områder har opnået opholds- og arbejdstilladelse i henhold til gældende lovgivning, lyder det i artikel 13, der blev tilført i 1980.

Afgørende, hvem der bestemmer

Morten Messerschmidt fra Dansk Folkeparti køber dog på ingen måde begrundelsen fra EU-domstolen.

- Det afgørende er, hvem der skal afgøre de regler. Det skal ikke være nogle dommere nede i Luxembourg uden noget som helst demokratisk mandat, der afgør den slags, siger han.

Hvad vil du gerne have svar på fra ministeren i samrådet?

- Vi skal have belyst konsekvenserne af selve dommen, men også have belyst de forfatningsretlige konsekvenser af, at dommerne går ind på et nyt område, siger han.

Hvad kan konsekvenserne ifølge dig være af dagens EU-afgørelse?

- Hvis EU-domstolen bare får lov til at underkende dansk udlændingepolitik, så får det fatale konsekvenser for vores muligheder fremover for at føre en stram udlændingepolitik, siger han og fortsætter:

- Jeg mener selvfølgelig, at ministeren skal stå vagt om grundloven. Danmark har aldrig gjort det klart, at vi har givet EU magt på udlændingeområdet, så jeg har svært ved at se, at det skal gælde i Danmark.

Hvad mener du, at Mattias Tesfaye konkret skal gøre nu?

- Han har tidligere sagt, at han betragter denne dom som en bombe under udlændingepolitikken, og der er jeg enig med ham. Derfor har jeg en forventning om, at regeringen på en eller anden måde vil afmontere bomben, siger EU-ordføreren.

Afgørelsen gælder familiesammenføringer fra Tyrkiet og ikke andre lande uden for EU. Er det ikke for tidligt at male fanden på væggen?

- Når det kommer til sammenkoblingen af EU og dansk udlændingepolitik, så er det aldrig for tidligt at male fanden på væggen, siger Morten Messerschmidt.

Tidligere minister: EU blander sig mere og mere

Den nu tidligere minister Inger Støjberg mener, at dagens afgørelse er endnu en række af eksempler, hvor EU har 'blandet sig' i dansk udlændingepolitik.

- Derfor er det ikke første gang, at vi er blevet sat i en situation, hvor vi skal udbedre nogle skader, og derfor mener jeg, at det er helt afgørende, at regeringen straks træder i karakter, siger hun.

Du har siddet fire år som ansvarlig minister, så pilen peger også tilbage på dig. Hvorfor satte du ikke hælene i over for EU?

- Vi har så sandelig sagt mange gange til EU-systemet, at nu skulle de blande sig udenom. Og helt konkret med denne dom, har vi gjort alt, hvad vi kunne for at komme med de indsigelser og indlæg, som man nu kan komme med over for domstolen, siger hun og uddyber:

- Men det er ikke nogen hemmelighed, at man fra EU's side i stadig højere grad forsøger at blande sig i landenes udlændingepolitik. Derfor skal man som regering konstant være opmærksom.

DR Nyheder forsøger at få en kommentar fra udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S).

Facebook
Twitter