DF-kandidat om Pia-støtte til Messerschmidt: Hun kan ende med at æde sit eget projekt

Modkandidater erkender, at Morten Messerschmidt står godt med Pia Kjærsgaards støtte i ryggen.

Tidligere formand Pia Kjærsgaard har nu meldt ud, hvem hun støtter i kampen om at blive Dansk Folkepartis nye formand på det ekstraordinære årsmøde 23. januar. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Ritzau Scanpix)

Det er ikke særligt overraskende, at Pia Kjærsgaard nu støtter Morten Messerschmidt i kampen om at blive Dansk Folkepartis næste formand.

Men det forstærker fløjkrigene, at den tidligere formand og medstifter af partiet melder klar side i kampen.

Sådan lyder reaktionerne fra de tre øvrige kandidater i kampvalget om formandsposten, der skal afgøres på et ekstraordinært årsmøde 23. januar i Herning.

Hårdest i retorikken er Erik Høgh-Sørensen (DF), byrådspolitiker i Hjørring, der efter eget udsagn er "underdog" i formandskapløbet.

- Det er slet ikke overraskende for mig, men når hun træder ind og med de ord, hun bruger, så kommer jeg til at tænke på det gamle franske ordsprog om, at revolutioner har det med at æde sine egne børn. Og i det her tilfælde vil det så være revolutionsmoderen, der ender med at æde sit eget projekt, siger han.

Kjærsgaard vil have ro i partiet

Han hentyder blandt andet til, at Pia Kjærsgaard i et interview med Berlingske har sagt, at hun mener, at en ny formand skal slå hårdt ned, og at hun ikke er bleg for at ty til eksklusioner for at forhindre fløjkrige i partiet.

Til DR siger Pia Kjærsgaard, at hun under Messerschmidts eventuelle formandskab ikke ønsker en rolle som gruppeformand eller andet, men at hun kan se sig selv i en "hjælpende rolle" som den, der hjælper med at holde ro og orden i partiet.

- Jeg vil da ikke lægge skjul på, at jeg gerne vil være den, der tager fat i dem, der ikke har lyst til, at det skal gå så godt. På den måde, at man træder ved siden af udadtil, og det synes jeg ikke er godt. Det synes jeg er sket i alt for mange tilfælde igennem ganske lang tid, uden at der er skredet ind over for det, siger hun.

Den slags udtalelser falder Erik Høgh-Sørensen for brystet.

- Jeg mener, at Dansk Folkeparti skal være et tommelfingeren-op-parti, hvor vi respekterer hinandens holdninger, ud fra et princip om at vi skal politikudvikle snarere end topstyre, siger han og advarer:

- Hun bør træde ind i debatten på en positiv og konstruktiv måde og ikke med tommelfingeren nedad. Hvis hun gør det, risikerer hun at ødelægge projektet.

Erik Høgh Sørensen, der sidder i byrådet i Hjørring, er formandskandidat i Dansk Folkeparti. (Foto: Bo Amstrup © Ritzau Scanpix)

Henriksen: Gør det lidt vanskeligt

Martin Henriksen, der også er formandskandidat, tager Pia Kjærsgaard indtræden i formandskampen, med sindsro.

- Det tager jeg nu ganske stille og roligt. Det kommer ikke som den store overraskelse. Både Messerschmidt og Pia har af nogle omgange været ude og kritisere min person, siger Martin Henriksen.

Han erkender dog, at konkurrenten Messerschmidt med partimoderens støtte har et godt kort på hånden, der kan forringe hans chancer.

- Selvfølgelig gør det da, at det bliver lidt vanskeligt, men Pia vendte jo også tommelfingeren nedad til Dansk Folkepartis årsmøde. Der blev jeg valgt til hovedbestyrelsen alligevel, siger Martin Henriksen og henviser til en episode i september.

I sin begrundelse til at pege på Morten Messerschmidt siger Pia Kjærsgaard blandt andet til DR:

- Han er dygtigt, flittigt, velbegavet, præsentabel - det synes jeg faktisk også betyder noget for en formand - og en, der gerne vil det her og vil gøre sit yderste for at få godt gang i partiet igen.

Bemærkningen om at være "præsentabel" får Martin Henriksen til at trække på skulderen.

- Hvis Pia har behov for at vende tommelfingeren nedad for mig og sige, at Messerschmidt er mere præsentabel, så er det helt okay med mig. Det overlever jeg nok. Jeg fremlægger mine politiske synspunkter, og så står jeg på mål for dem, og så ser vi, hvad der sker, siger han.

'Pia rykker nok lidt flere'

En anden af formandskandidaterne Merete Dea Larsen (DF) blev først glad, da hun så at den tidligere formand ville træde ind i kampen for at vende partiets skæbne. Men hun blev skuffet, da hun så, at det kun var for at hjælpe Morten Messerschmidt.

Men det kom dog ikke som nogen overraskelse.

- Jeg har det ganske fint med det, for det er noget, som jeg har været fuldstændigt forberedt på og vidst ville komme, så det er sådan set en del af min beregning, siger hun.

Hun vurderer sine egne chancer for at blive formand, som lidt dårligere end før, men tænker også, at Kjærsgaards udmelding heller ikke overrasker baglandet.

- Så hvis man i forvejen var til Morten Messerschmidt, så tror jeg stadig, at man er det. Pia rykker nok nogle flere over - jeg vil ikke underkende hendes indflydelse - men det er jo en anden stil, man lægger for dagen, siger Merete Dea Larsen, der er tidligere folketingsmedlem og sidder i DF's hovedbestyrelse.

Hun har især baseret sit kandidatur på, at hun ifølge eget udsagn ikke har været del af fløjkrigene.

- Jeg har tænkt mig at fortsætte med at opføre mig ordentligt og køre frem og satse på, at ordentlighed lønner sig på den lange bane, siger hun.

Ifølge DR's politiske korrespondent Christine Cordsen er Morten Messerschmidt klar favorit til at blive Dansk Folkepartis nye formand, men Pia Kjærsgaard vil ikke spå om udfaldet af formandsvalget på forhånd.

- Der er stadig 14 dage til. Det er jeg i hvert fald meget opmærksom på, at man ikke skal forudsige, før valget er overstået, hvordan det kan gå. Men det er det, vi satser på, og det ser positivt ud, siger Pia Kjærsgaard.

FacebookTwitter