DF klar til milliardbesparelser i forsvaret

DF er klar til at se på sparekrav på 2,7 milliarder kroner i forsvaret. Værnepligt skal dog bevares, siger DF.

DF er klar til at se på sparekrav på 2,7 milliarder kroner i forsvaret. Værnepligt skal dog bevares, siger DF. (Foto: Maria Hedegaard © Scanpix)

Dansk Folkeparti er klar til at forhandle milliardbesparelser i forsvaret, men det kommer ikke på tale at fjerne værnepligten.

Det fastslår Dansk Folkepartis forsvarsordfører, Marie Krarup.

- Vi har indledende forhandlinger med regeringen i øjeblikket, og vi er klar til at plukke de lavthængende frugter, men værnepligten er vores hjerteblod. Det er ingen hemmelighed, siger hun.

Spilder milliarder

Ifølge en stor analyse fra konsulentfirmaet Mckinsey spilder forsvaret hvert år flere milliarder skattekroner.

Rapporten er del af grundlaget for de politiske forhandlinger, der i løbet af de kommende måneder skal resultere i en beskæring af forsvarsudgifterne med 2,7 milliarder kroner fra 2015, skriver Berlingske Tidende.

Beløbet kan næsten spares uden at skære ned på tropper, fly eller skibe, ifølge analysen.

- Der er et forsvarsforlig, der stadig løber. Vi er gået med til at spare to milliarder kroner, som aftalt i 2020-planen, så der er en forskel her, som vi snakker med regeringen om, hvad vi skal gøre, siger Marie Krarup.

DF ikke med i skatteaftale

Venstre og De Konservative ønskede i første omgang et spareloft på to milliarder kroner, men som led i forliget om skattereformen i juni indvilgede partierne i et sparekrav på 2,7 milliarder kroner.

Dansk Folkeparti er ikke med i skattereformen og har derfor hidtil sagt nej til at spare mere end to milliarder kroner.

Det største pengespild finder sted i Forsvarets Materieltjeneste. McKinsey har beregnet, at alene ved at blive bedre til at købe ind og vedligeholde sit materiel kan der spares én milliard kroner om året, skriver Berlingske Tidende.

Formændene for de militære fagforeninger tvivler på, at rapportens tal er korrekte. De forlanger at få analysen fremlagt.

/ritzau/

Facebook
Twitter