Tema Eva Kjer Hansen-sagen

DF kommer K i møde: Åbner for flere penge til miljøet

Dansk Folkeparti og de Konservative er åbne over for at bruge flere penge på miljøet, men det afviser Liberal Alliance blankt.

Mens Dansk Folkeparti og de Konservative er åbne over for at bruge flere penge på miljøet, afviser Liberal Alliance. (Foto: henning Bagger © Scanpix)

Dansk Folkeparti kommer nu de Konservative i møde i slagsmålet om landbrugspakken.

Partiet åbner nemlig for at tilføre flere penge til de miljøkompenserende initiativer, som de Konservative har krævet for at stemme for den omdiskuterede landbrugspakke, der skal vedtages på torsdag.

Det vigtigste er, at landbrugspakken bliver stemt igennem, men derudover afviser DF-formand Kristian Thulesen Dahl ikke at bruge flere penge på miljøet.

Eva Kjer Hansen-sagen

Eva Kjer Hansen måtte trække sig som fødevare- og miljøminister, efter at de konservative havde udtrykt mistillid til hende, og der opstod en regeringskrise. Esben Lunde Larsen har nu overtaget ministerposten.

Gå til tema

- Nej, vi forhandler gerne med de Konservative omkring miljøkompenserende tiltag, siger Kristian Thulesen Dahl, der dog ikke selv vil pege på, hvor pengene skal komme fra.

Optakt til blåt slagsmål

- Vi har ikke lige flere penge i tasken, så der må de Konservative anvise, hvad de forestiller sig, siger han.

Med meldingen fra Dansk Folkeparti er der lagt op til slagsmål i blå blok, for Liberal Alliance afviser med et rungende nej at bruge flere penge, end der allerede er afsat.

- Hvis vi skal ændre på noget, og det kan vi til enhver tid diskutere i forligskredsen, så skal det foregå inden for de rammer, som pakken ligger i, både indholdsmæssigt og økonomisk, siger Liberal Alliances landbrugsordfører, Mette Bock.

Efter flere forskere har kritiseret beregningerne bag landbrugspakken og sået tvivl om, hvilken betydning pakken får for udledningen af kvælstof, har de Konservative krævet en pakke, der kan kompensere miljøet.

Minister i samråd

Og den kan meget vel koste penge, siger de Konservatives landbrugsordfører, Rasmus Jarlov.

- Det vil nok realistisk set koste noget at få en tillægsaftale, der rigtigt rykker noget. De løsninger, vi har på bordet i øjeblikket, de koster noget, og det er vi også villig til at betale, siger han.

Men det ønske kan de godt glemme alt om, mener Mette Bock.

- Det kommer de ikke igennem med, siger hun.

- Der er afsat omkring en milliard til miljøforanstaltninger. Det er en kæmpe pakke, der er visionær og som rækker langt ud i fremtiden, siger Mette Bock.

Klokken 10 i dag er der høring i Folketinget om landbrugspakken, som en række forskere er indkaldt til.

Efterfølgende skal miljøminister Eva Kjer Hansen (V) i samråd om sagen. Det er planlagt, at den samlede pakke skal vedtages torsdag.