DF kræver Amagerbanken-krak endevendt

Dansk Folkepartis Kristian Thulesen Dahl vil have undersøgelse af de seneste måneders forløb i Amagerbanken.

- Der skal laves en tilbundsgående undersøgelse af, hvad der særligt er foregået det sidste halve år i Amagerbanken, siger Kristian Thulesen Dahl.

Burde Amagerbankens top have set krakket komme flere måneder forinden?

Det spørgsmål ønsker Dansk Folkepartis finansordfører, Kristian Thulesen Dahl, svar på, efter at banken søndag måtte trække stikket og lade sig overtage af statens skraldespandsselskab, Finansiel Stabilitet.

Tilbage i september krævede netop Finansiel Stabilitet, at Amagerbanken stillede 750 millioner kroner, som blev hentet hjem gennem en aktieudvidelse. Til gengæld modtog banken en statsgaranti på 13,5 milliarder kroner.

Tilbundsgåeden undersøgelse

- Der skal laves en tilbundsgående undersøgelse af, hvad der særligt er foregået det sidste halve år i Amagerbanken, siger Kristian Thulesen Dahl.

- Det opfordrer vi Finansiel Stabilitet til at sætte i værk, fortsætter han.

Kristian Thulesen Dahl undrer sig over tidspunktet for bankens udmelding om nødvendige nedskrivninger for i alt tre milliarder kroner. Det er beløbet, man søndag meldte ud på baggrund af en gennemgang af bankens udlån på over 15 millioner kroner.

Folk med meget stort ansvar

- Nu står man og må nedskrive med tre milliarder, uden at der udefra set er sket noget nyt, siger Kristian Thulesen Dahl.

- For mig ser det ud som om, at den nedskrivning kunne være foretaget allerede for tre eller seks måneder siden. Hvis det er rigtigt, sidder der folk med et meget stort ansvar. Så har de i virkeligheden vildledt folk til at putte penge i banken, lyder det fra finansordføreren.