DF kræver forklaring fra Syrien

Syriens regering fyrede op under demonstrationer mod Danmark. DF kræver, at Lene Espersen får forklaring.

Dansk Folkepartis udenrigsordfører Søren Espersen.

Dansk Folkeparti kræver den syriske ambassadør indkaldt til konsultationer efter afsløringen af, at landets regering støttede angrebet på den danske ambassade under Muhammed-krisen.

- Jeg er rystet over oplysningerne, siger Dansk Folkepartis udenrigsordfører, Søren Espersen, efter at den norske avis Aftenposten har offentliggjort oplysningen, som stammer fra WikiLeaks.

Kælet for Syrien

- Syrien er jo et land, vi i Danmark har kælet for. Den tidligere udenrigsminister Per Stig Møller har brugt oceaner af tid på at dyrke Syrien gennem besøg og dialog, siger Søren Espersen.

- Vi har endda placeret et dansk kulturinstitut i den syriske hovedstad, Damaskus - og nu viser det sig så, at den syriske regering har haft mere end en finger med i spillet, da den danske ambassade blev angrebet i forbindelse med Muhammed-konflikten, siger Søren Espersen.

Ifølge Søren Espersen må udenrigsminister Lene Espersen indkalde den syriske ambassadør til møde i København.

Udenrigsordføreren understreger, at et angreb på et lands ambassade er identisk med et angreb på det pågældende lands territorium.

Brud på spilleregler

- Det er helt uacceptabelt, at man ansporer til og accepterer et angreb på et stykke af Danmark placeret i Syrien. Det er et brud på de diplomatiske spilleregler. Det er ethvert lands pligt - uanset meningsforskelle - at beskytte ambassader beliggende i det pågældende land, siger Søren Espersen.

Optøjerne i den syriske hovedstad Damaskus kom under urolighederne, der prægede store dele af Mellemøsten i vinteren 2006 som følge af Jyllands-Postens karikaturtegninger af Muhammed.

Den 4. februar 2006 angreb demonstranter den danske Damaskus-ambassade og stak ild til den. Også Norges ambassade blev brændt ned.

/ritzau/