DF lægger pres på Løkke: Udelukker skattelettelser inden næste valg

DF-formand Kristian Thulesen Dahl trækker stikket til de skattelettelser, som statsminister Lars Løkke Rasmussen har gjort til et centralt valgløfte.

Folkeafstemning om retsforbeholdet 2015. Partilederrunde i Fællessalen på Christiansborg. Kristian Thulesen Dahl formand for Dansk Folkeparti og Statsminister Lars Løkke Rasmussen. - Natten til fredag (Foto: søren bidstrup © Scanpix)

Partiformand Kristian Thulesen Dahl kaster nu en bombe ind i blå blok: Dansk Folkeparti vil ikke være med til at sænke skatten - hverken til efteråret eller i resten af valgperioden, der kan løbe frem til 2019, fastslår Kristian Thulesen Dahl.

De stigende udgifter til flygtninge gør, at der ganske enkelt ikke er penge til skattelettelser, lyder meldingen.

- Vi vil ikke være med i en skatteaftale om at sænke skatterne, når ikke der er penge til det, siger Kristian Thulesen Dahl.

Selvom Dansk Folkeparti flere gange siden valget har lagt luft til regeringens ambition om skattelettelser, så strammer DF-formanden nu sin modstand mod skattelettelser mere end nogensinde siden Lars Løkke Rasmussen overtog regeringsmagten.

Simpelthen ikke penge til det

Kristian Thulesen Dahl bruger direkte et nyt regnestykke fra Finansministeriet som begrundelse for at trække stikket til Lars Løkke Rasmussen valgløfte om skattelettelser. Regeringens prognose for, hvor meget befolkningen vokser frem til 2020, lyder nu på knap 100.000 personer på grund af flygtningestrømmen til Danmark. Det betyder ifølge Finansministeriet, at de offentlige udgifter vil stige med 6,4 milliarder kroner i årene 2017 til 2020.

Selv om regeringen, Liberal Alliance og Konservative skulle finde penge, så skal de ikke bruges på skattelettelser, men på velfærd, lyder det fra DF-formanden.

- På det grundlag, vi kender nu, så er der ikke basis for at lave en skatteaftale, der sænker skatterne. Der er simpelthen ikke penge til det. Pengene bliver brugt på flygtninge og migranter. Og i det omfang, at der bliver penge til overs, skal de bruges på at styrke velfærden, altså vores sundhedssektor og ældrepleje, siger Kristian Thulesen Dahl.

Han opfordrer direkte statsminister Lars Løkke Rasmussen til offentligt at erkende, at der ikke er råd til skattelettelser i denne valgperiode.

- Løkke kan kalde det, hvad han vil: Udsættelse eller aflysning. Men med de nye tal, vi har fået fra regeringen, for, hvad flygtninge og migranter koster med den politik, der bliver ført - vi taler tocifrede milliardbeløb hvert eneste år – så er der bare ikke penge til skattelettelser. Så min bøn er, at man laver fuldstændig om på flygtningepolitikken, for den suger alle de ressourcer ud, der er at gøre godt med. Det duer simpelthen ikke, at man går og foregøgler danskerne, at der er plads til skattelettelser, siger Kristian Thulesen Dahl.

Løkke skal tale rent sprog

Så mener du, at Lars Løkke Rasmussen skal sige til danskerne, at han er nødt til at opgive sit løfte om skattelettelser i denne valgperiode?

- Jeg synes, at han skal tale rent sprog. Og det er, at hvis regeringen viderefører den flygtninge- og migrationspolitik, som gør, at de bliver i Danmark og ikke kommer tilbage i deres land, så betyder det, at der ikke er plads til skattelettelser. Og så kan man lige så godt sige det, som det er, og tale i et ærligt sprog, siger Kristian Thulesen Dahl.

Liberal Alliances Anders Samuelsen har jo meget kraftigt truet med at vælte regeringen, hvis han ikke får topskattelettelser til efteråret. Bringer du ikke regeringens liv i fare med din melding?

- Altså, jeg synes, at alle bliver nødt til at bevæge sig rundt i virkeligheden og se den udvikling, der har været siden i sommer, hvor regeringen skrev ind i sit regeringsgrundlag, at den ville have skattelettelser. Udviklingen er jo, at udgifterne til specielt flygtninge og migranter vokser voldsomt de kommende år. Det suger jo penge fra alt andet – også i forhold til den vision, som nogle har haft, om at der kommer skattelettelser, siger Kristian Thulesen Dahl.

Men hvad nu hvis regeringen rent faktisk kan finde nogle penge – er du så klar til at forhandle om en skattereform?

- Jeg synes, at der er så mange udfordringer i vores velfærdssamfund, at de penge, der vil kunne findes – hvor de så end kommer fra – så skal de bruge på at sikre vores ældre, syge, bedre grænsekontrol og få uddannet flere politibetjente frem for skattelettelser.

Så du kan ikke se, at Dansk Folkeparti på nogen måde kan være med til at lave en skattereform til efteråret?

- Med den udlændingepolitik, der føres med så mange flygtninge og migranter, der kommer til Danmark, og hvor Venstres politik er, at de skal blive i Danmark, så er der jo ikke penge til skattelettelser, fastslår Kristian Thulesen Dahl.

FacebookTwitter