DF: Løkke er stadig vores statsminister – men vi er ikke forlovet med ham

Et opsigtsvækkende interview med DF’s og Socialdemokratiets formand har sat gang i spekulationerne om et regeringssamarbejde mellem partierne.

Vi er ikke forlovet med Lars Løkke Rasmussen, og som et stort parti vil vi gerne have lov til at gennemføre vores politik uden om regeringen, hvis det er nødvendigt (Foto: Emil Hougaard © Scanpix)

Det er Lars Løkke Rasmussen (V), der er Danmarks statsminister, og han har fortsat Dansk Folkepartis støtte.

Men det betyder ikke nødvendigvis, at den politik, der bliver ført i landet, også skal være Lars Løkke Rasmussens politik.

Dansk Folkeparti er nemlig ikke forlovet med Venstres formand, selvom partiet lige nu udgør det parlamentariske grundlag under hans regering, og partiet er ikke bange for at se mod Socialdemokratiet for at få gennemført deres politik.

Det er meldingen fra Dansk Folkepartis næstformand, Peter Skaarup, efter at partiformand Kristian Thulesen Dahl i går gav et opsigtsvækkende fællesinterview i Fagbladet 3F med Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen.

Her talte de om det gode og tætte samarbejde, der er opstået mellem de to partier, siden Helle Thorning-Schmidt tabte regeringsmagten i forsommeren 2015.

Men ifølge Peter Skaarup skal alle, der spekulerer i et kommende regeringssamarbejde mellem de to partier, ”lige klappe hesten”. Det er der nemlig slet ikke lagt op til, understreger han.

- Der er lagt op til, at vi formentlig - og forhåbentlig - kan gøre alvor af det, vi har drømt om i lang tid: At vi i forhold til nogle af de store ting, som vi skal arbejde med i vores samfund, kan lave et flertal bestående af Socialdemokratiet, Venstre og Dansk Folkeparti. Vores grundlæggende opfattelse er nemlig, at det er det mest stabile, hvis de tre partier kan finde de rigtige løsninger, siger Peter Skaarup til DR Nyheder.

DF-næstformanden understreger dog, at Dansk Folkeparti er parat til at danne alternative flertal uden om VLAK-regeringen, hvis ikke Lars Løkke Rasmussen bakker op.

- Det nye i forhold til interviewet er, at vi sammen med Socialdemokratiet lægger op til nogle alternative muligheder i forhold til at finde flertal i Folketinget. Det kan vi jo bruge til noget, fordi vi gerne vil igennem med så meget som mulig af vores politik. Hvis ikke vi kan gøre det sammen med regeringspartierne, så har vi muligheden for at gå andre steder hen i Folketinget.

Ingen planer om at pege på Mette F.

I interviewet med Fagbladet 3F bliver der ikke afvist, at I to partier kan danne regering sammen. Garanterer I, at I vil pege på Lars Løkke Rasmussen efter et kommende valg som ny regeringschef?

- Det er Lars Løkke Rasmussen, der er statsminister, og det er ham, vi peger på. Men det behøver ikke at betyde, at den politik, der føres, er Lars Løkke Rasmussens. Det er det, vi lægger op til her. Nok sidder der nogle partier i regeringen, men de er i mindretal. Og så kan flertallet i Folketinget godt føre en anden politik end regeringen. Det så man med topskatten og i forhold til at hæve pensionsalderen.

Skal man forstå det sådan, at I også godt kunne finde på at pege på Mette Frederiksen som ny statsminister?

- Nej, der er ingen planer i den retning. Jeg siger bare, at for os er det ikke afgørende, hvem der sidder i regeringen. Det afgørende er, hvilken politik, der bliver ført. Det tror jeg faktisk også, at rigtig mange danskere er optaget af.

Kristian Thulesen Dahl og Mette Frederiksen har oparbejdet et godt forhold siden det seneste folketingsvalg. (Foto: JOACHIM RODE © Fagbladet 3F)

Ingen kindhest til regeringen

Hvorfor støtter I en Venstre-regering, når I tilsyneladende er meget bedre venner med Socialdemokratiet?

- Hvis ikke vi havde haft den regering, vi har nu, så havde vi ikke brudt op med den meget lempelige udlændingepolitik, der blev ført under Helle Thorning-Schmidt og den gamle SR-regering. Så det her har været en vej at gå for at få gennemført vores politik. Men det betyder ikke, at vi er forlovet med Lars Løkke Rasmussen. Vi vil som et stort parti gerne have lov til at gennemføre vores politik uden for den regering, der er, hvis det er nødvendigt.

Venstre er i regering med Liberal Alliance og De Konservative. Giver I ikke lidt en kindhest til regeringen ved at lave tilnærmelser på Socialdemokratiet?

- Nej, det er ikke nogen kindhest til nogen som helst. Det handler om, at vi så vidt muligt gerne vil igennem med vores politik. Der er en grund til, at vi ikke sidder i regeringen, for vi tror på, at vi uden for regeringen kan samarbejde os frem til at nå de rigtige løsninger på de udfordringer, vi har. Der kan vi se, at Socialdemokratiet har flyttet sig, blandt andet på udlændingepolitikken. Der håber vi, at vi meget fordomsfrit kan arbejde hen over de meget hårdt optrukne blokke og kan lave et samarbejde henover midten. Det er fornuftigt.

Virkeligheden er jo, at det er Lars Løkke og hans regering, der bestemmer, og at I er det parlamentariske flertal for, at regeringen kan fortsætte. Hvorfor bliver I ved med at samarbejde med Socialdemokratiet og ikke den regering, som I er parlamentarisk grundlag for?

- I en række sager samarbejder vi selvfølgelig også med regeringen. Vi siger bare, at vi sammen med Socialdemokratiet har mulighederne for at gennemføre nogle ting, som vi måske ikke kan sammen med regering. Eksempelvis en god og social balance i forhold til vores sundhedssystem og i forhold til vores ældre. Også gerne i forhold til udlændningepolitikken. Der håber vi, at vi et bredt flertal henover midten kan finde løsninger på de

Facebook
Twitter